donderdag, mei 15, 2008

Politiek

Politiek is verschillende keren op mijn pad gekomen in de afgelopen twee dagen. Vandaag kwam Dan Schnur, een van Edelman’s Public Affairs experts langs bij ons op kantoor. Hij werkt in Edelman’s vestiging in Sacramento, de hoofdstad en politieke centrum van Californië, en hij heeft ook lang in Washington DC gewerkt.

Tijdens de lunch gaf hij zijn visie op het politieke landschap in Californië en op nationaal niveau. Ook ging hij in op de relatie tussen Silicon Valley en de overheid.

Traditioneel hebben bedrijven in Silicon Valley een broertje dood aan overheid en politici. Silicon Valley bestaat uit vrijheidslievende ondernemers. Tot midden jaren ’90 hielden ze zich totaal niet bezig met beslissingen die de regering nam. In 1996 richtten een aantal van de IT bedrijven lobbygroep TechNet op. Mensen als John Chambers (Cisco CEO),
John Doerr (venture capitalist) en Jim Barksdale (toenmalig Netscape CEO) waren initiatiefnemers. Ze realiseerden zich dat beslissingen over handelsverdragen, immigratievisa en breedbandinitieven hen aangingen en dat het goed zou zijn om daarbij betrokken te worden.

Over Schwarzegger zei hij dat hij niet aan belastingverhogingen zal ontkomen, en dat de govenator het heel moeilijk gaat krijgen want hij heeft altijd beloofd dat nooit te zullen doen. Maar tegelijkertijd holt het onderwijs in de staat achteruit en het wegennet is aan onderhoud toe en voldoen de huidige maatregelen niet.


Onze expert legde uit dat bij verkiezingen op staat en nationaal niveau aankomt op de zwevende kiezer. Grofweg 40 procent stemt altijd Democraat en een vergelijkbaar percentage stemt Republikein. Het gaat bij verkiezingen om de overige 20 procent en Schwarzenegger is erg goed geweest in het inpalmen van die groep. Alleen, zij zullen hem ook makkelijk laten vallen als het slecht gaat.

In de presidentsverkiezingen richten de kandidaten zich ook op de zwevende kiezer.

Voor een Republikein is McCain veel dichter bij het midden dan Bush, wat zou betekenen dat hij aantrekkelijk is voor zwevende kiezers (‘swing voters’) . Hij gaf eerder deze week een toespraak over het milieu en broeikaseffect – een onderwerp dat tot nu toe vrijwel alleen door Democraten serieus genomen werd. Kortom: een teken dat hij zieltjes in het politieke midden wil winnen.

Veel Republikeinen nemen het hem niet in dankbaarheid af. Ze vinden dat hij maar onzin uitkraamt. Deze mensen noemen zich de conservatieven en ze worden gezien als de basis van de Republikeinse partij. Ze zijn ook sceptisch over McCain's toespraak komend weekend bij de NRA, the National Rifle Association, oftwel de organisatie die wil dat wapenbezit legaal blijft.

Conservatieven definiëren zichzelf hier heel anders dan in Nederland. Toevallig zag ik gisteravond een programma van Glenn Beck toen ik in de sportschool was. Ik realiseerde me dat mijn mediaconsumptie heel selectief is, want ik zie normaal nooit dit soort programma’s – Glenn Beck is nogal rechts (dat is een eufamisme). Ik stond af en toe met mijn oren te klapperen.

Volgens hem is iemand die conservatief is, iemand die gelooft in het individu, iemand die gelooft in het recht op zelfbeschikking, in het recht om succesvol te zijn en er niet voor gestreft te worden. Conservatieven geloven hun familie te kunnen runnen zoals zij willen, in het recht god te aanbidden, en zelf te bepalen welke god dat is zonder deze aan ander op te dringen. Ze geloven in leven en laten leven en zo min mogelijk overheidsinmenging. (Ik citeer hem vrijwel letterlijk.)

De vraag is of McCain voldoende steun zal krijgen van deze groep die traditioneel Republikeins stemt. Niet dat ze voor een Democraat zullen stemmen, maar ze zouden wel gewoon thuis kunnen blijven.

Daar is bijgekomen dat McCain nu ook aan de rechterkant concurrentie heeft gekrgen van Bob Barr. Hij heeft zich ook verkiezbaar gesteld als presidentskandidaat. Hij vertegenwoordigd de Libertarians... die zijn nog rechtser dan de Republikeinen. (Niet te verwarren met liberals, want die zijn juist aan linkse kant van het politieke spectrum.)


Natuurlijk is me de beslissing van het Californische hogergerechtshof ook niet ontgaan vandaag. Het is vast ook in Nederland in het nieuws dat de rechters hier bepaald hebben dat mensen van hetzelfde geslacht het recht hebben om te trouwen. Ondanks dat zes van de zeven rechters zijn benoemd door Republikeinse goeveneurs, oordeelden ze dat volgende de grondwet van Californië een huwlijk tussen twee mannen of twee vrouwen toestaat. Binnen de kortste keren werden er spontaan feestjes en bijeenkomsten georganiseerd om dit besluit te vieren.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Christel

Wij hebben in SC je blog gekeken en stonden verrast van de vele fot's die je er op hebt gezet. Heel leuk voor het thuisfront, want toen Ans van morgen Muriel belde, zei die, dat ze veel informatie en leuke foto's had gezien en daar hebben wij ook met plezier naar gekeken.

Ik heb het commentaar maar op deze dag gezet zodat je hem zeker zult lezen. Pas hem maar aan of verwijder hem maar. Wij gaan vanavond heerlijk eten van de bon van Frank. Wij hebben het fantatisch naar onze zin en zullen SC weer met pijn in ons hart verlaten.

Veel groeten van Ans en Pap

Anoniem zei

Mooi stul over politiek die wij midels de selctiemedia ook niet altijd tot ons krijgen.
Maar waarom kreeg jij dit allemaal te horen van je kantoorgenoot?

Christel zei

Edelman geeft klanten advies over communicatie met allerlei doel- en belangengroepen. Daar hoort ook de politiek bij - die tak van de communicatie heet public affairs. Dan Schnur is sinds een halfjaar in dienst bij Edelman en is een van ed grootste experts op dit gebied. Hij heeft voor verschillende politici gewerkt, waaronder McCain. Klik maar op zijn naam, dan kun je zijn staat van dienst lezen...