vrijdag, februari 01, 2008

Stemmen

Aanstaande dinsdag is het de beurt aan Californie om Democratische en Republikeinse presidentskandidaten te kiezen. Deze staat gaat samen met ongeveerd de helft van Amerika stemmen, want dinsdag is het Super Tuesday.

Ik had verwacht dat tegen deze tijd wel meer commercials van der verschillende kandidaten op TV zouden zijn, maar het valt erg mee. Obama heeft de meeste spotjes, gevolgd door Clinton. Af en toe zie ik Huckabee voorbij komen, maar de rest ontbreekt. Dat heeft te maken met de die financiering van de campagnes. Een paar jaar geleden is er een beperking ingesteld aan de hoogte van de donaties die de kandidaten voor hun campagnes mogen accepteren. Daardoor moeten ze het hebben van vele individuele bijdragen.Daarentegen worden we doodgegooid met spotjes voor en tegen een aantal referenda, want elke gang naar de stembus wordt hier aangegrepen om burgers ja of nee tegen wetsinitiatieven te zeggen. Het heetste hangijzer is een voorstel van Schwarzenegger om vier indianenstammen toe te staan nieuwe casino's te bouwen om zo meer kansspelbelasting in het laatje te krijgen. Als ik naar de tegenstand kijk, denk ik dat hij de strijd gaat verliezen.

De govenator heeft nog twee andere maatregelen aangekondigd om geld voor wegennet en onderwijs binnen te halen: de staatsloterij door een privaat laten runnen en obligaties uitgeven. Alles om een belastinghoging te vermijden, want Schwarzenegger is een Republikein. Tegenstanders vinden dat hij de belasting voor de rijksten zou moeten verhogen. Californie is de staat met de meest miljonairs in Amerika en 10 procent van 's werelds miljardairs wonen hier. Als je voor hen de belasting met 1% verhoogd, zou het probleem voor een groot deel zijn opgelost.

In de tussentijd zien we regelmatig de voor- en tegenstanders van de gokverdragen met indianenstammen op de buis voorbijkomen.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Obama heeft het meeste aanhang in Europa. Maar NL-commentatoren zeggen hier dat de Amerikanen misschien toch voor Clinton kiezen of zelfs voor een Republikein! Moeilijk om alles van hieruit te begrijpen. US is zo belangrijk dat wij eigenlijk mee zouden moeten mogen stemmen...
Groeten, Jaap

Christel zei

Eerst moet elke partij een kandidaat bepalen. De Democraten kiezen tussen Clinton en Obama en het is een spannende race. Ik zal er nog eens een stukje over bloggen...

Joep zei

Weet jij wat Winnytou heeft gestemd?
Mijn god, wat een belerende stemmen.

Christel zei

Ik weet alleen dat de de meerderheid voor heeft gestemd. Er mag meer gegokt worden in Californië...