donderdag, april 17, 2008

Huizenmarkt

Cindy heeft een nieuwe collega. Iemand die eerst in een van de Nationale Parken in Colorado werkte en via een promotie op het hoofdkantoor in Oakland terecht is gekomen. Alleen, ze kan haar huis in Colorado niet verkocht krijgen, waardoor ze heeft moeten besluiten om terug te gaan en haar baan hier op te geven. Helaas is haar oude baan al vergeven aan een ander. Er was nog wel een lagere functie beschikbaar. Deze heeft ze aangenomen bij gebrek aan beter (en keuze).

Ik weet dat er in Nederland ook regelmatig bericht wordt over de huizenmarkt in de VS. Dit is een voorbeeld van iemand nabij die erdoor geraakt wordt. De huizenprijzen in San Francisco zijn nog nauwelijks gedaald; in veel wijken blijven ze zelfs stijgen, al is het een stuk minder snel dan een paar jaar geleden.

Maar ook hier lezen we in de krant dat mensen in de omgeving van San Francisco hun hypotheek niet meer kunnen betalen en gedwongen zijn te verkopen. Hoe verder je van de stad geraakt, hoe erger het is. De economie groeit hier nog steeds, dus het is meestal niet zo dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen vanwege het verlies van hun baan. Meestal is het omdat ze een hypotheek hebben afgesloten waarbij de rente na verloop van een aantal jaren automatisch omhoog gaat... de zogenaamde 'sub-prime mortgages'.

Anderen hebben hun rente slechts voor vijf of tien vastgelegd, en ondanks de lage rentekoers van dit moment, kunnen ze toch in problemen komen bij het vastleggen van een nieuwe rentetarief omdat de bank strengere voorwaarden stelt. Zo komt de beruchte kredietscore weer om de hoek kijken... je betalings- en leengedrag heeft veel invloed op de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

3 opmerkingen:

Marleen zei

Hebben jullie eigenlijk nog plannen om een huis te kopen??

Anoniem zei

Na de wedstrijd had ik het er zojuist over met mijn tegenspeler (zeer slimme tennisser trouwens). Hij werkt op het hoofdkantoor van een bank in NL. Er schijnen nog niet eens zoveel amerikanen moeite te hebben met de betaling van hun hypotheek, maar het is vooral de pessimistische kijk die allerlei banken hebben op de hypotheekpakketten die ze aan elkaar doorverkopen. Die worden bijna onverkoopbaar en dan worden bij voorbaat miljardenverliezen ingecalculeerd.
Ik denk: als je zelf een huis wil kopen, dan misschien nog even wachten tot ze nog meer zakken...?
Leuk dat je het hierover hebt C! Best actueel hier. En zouden ze straks anders onze pensioenen nog wel een beetje uitbetalen? Groeten, Jaap

Christel zei

Interessante analyse, Jaap. Het aantal inbeslagnames hangt erg van de streek af. In San Francisco zie je het weinig, maar mensen zijn huiverig om een huis te kopen omdat ze niet weten wat de markt gaat doen, en omdat het moeilijker is een hypotheek te krijgen. Ook zijn er mensen die willen op moeten herfinancieren voor wie het onzekere tijden zijn.

Wij willen inderdaad een huis kopen, maar hebben geen haast. Ik denk dat we nog een paar maanden moeten wachten; misschien zo vlak voor de verkiezingen. Hopelijk heb ik dan ook mijn green card!