donderdag, januari 03, 2008

Iowa caususes


Vandaag vonden de Iowa caucuses plaats, de eerste voorverkiezingen voor de presidentskandidaten van de Democraten en Republikeinen. Het zal in Nederland ook uitgebreid op het nieuws zijn, dat weet ik nog van voorgaande jaren, maar nu ik het via de Amerikaanse media meemaak, heb ik een heel andere indruk van dit gebeuren gekregen.

Op Good Morning America vertelden ze dat caucus een Indiaans woord is voor een bijeenkomst van stammenhoofden. Nu weet ik eindelijk wat dat woord betekent! Het wordt in meervoud gebruikt, omdat elk kiesgebied zijn eigen caucus heeft, dus vandaag vonden er twee keer 1,784 caucuses plaats, net zoveel als het aantal kiesgebieden in Iowa.

In Iowa zijn er de afgelopen weken heel wat bijeenkomsten geweest – onderdeel van het caucus-proces is dat mensen samenkomen in buurthuizen, scholen en gemeentehuizen om met elkaar te debatteren. De Iowanen gaan niet over een nacht ijs; ze nemen de caucuses heel serieus. Het feit dat Iowa de eerste staat is waar de voorverkiezing gehouden wordt waarmee de toon gezet wordt, maakt de stemmers nog meer bewust van de verantwoordelijkheid die op hun schouders rust.

Stembevoegden van Iowa hebben de meeste kandidaten persoonlijk ontmoet en zijn overdonderd door telefoontjes en brieven. De afgelopen weken hebben de kandidaten zich geconcentreerd op de staat Iowa. Ze waren bij bijeekomsten met inwoners van de staat en ze hebben er miljoenen dollars aan reclamespotjes, telemarketing, DM en folders besteed.

Elke partij heeft zijn eigen manier van stemmen tijdens een caucus. De Republikeinen gaat het in de meeste gevallen met het opsteken van handen. De Democraten verdelen zich in groepen voor de verschillende kandidaten. Als een kandidaat minder dan 15 procent van de stemmers heeft, moeten die mensen een nieuwe kandidaat uitzoeken. Het is toegestaan om mensen in andere groepen over te halen om van groep te veranderen en zich aan te sluiten bij een andere kandidaat. Dit proces kan een tijdje duren.

Om aan de verkiezing mee te mogen doen, moet je geregistreerd zijn als stemmer met een voorkeur voor een partij. In prinicipe betekent dat, dat iedereen mee kan doen. Basisdemocratie in actie.

Geen opmerkingen: