donderdag, maart 14, 2013

Recht

Bij Flipboard hebben we sinds een tijde een jurist in dienst. Als nevenactiviteit geeft ze les aan de universiteit: Hastings College of Law. Vandaag ging ik met haar mee om haar college over digitale media bij te wonen. De les begon met een gesprek over het nieuws. De studenten moesten met elkaar bespreken welke nieuwsartikelen van de afgelopen week betrekking op hun vakgebied. Het ging over het SIM-vrij maken van mobieltjes en prijsonderhandelingen tussen online muziekdiensten en platenlabels. De kans is groot dat ik tussen de toekomstige advocaten van Google, Facebook en Spotify zat.

Mijn collega had een gastspreker uitgenodigd: een advocaat van YouTube. Hij vertelde dat ze daar 30 advocaten hebben en bij moederbedrijf Google hebben ze er honderden. Ze staan er zelf om berucht alle talentvolle juriste van de arbeidsmarkt te halen en niets voor andere bedrijven over te laten.

De YouTube-jurist houdt zich bezig met het verwijderen van illegale video's. Als een er copyright rust op een video, en de rechtmatige eigenaar maakt bezwaar haalt YouTube de video weg. Als degene die de video op YouTube heeft gezet zegt dat ie rechtmatig aan de beelden gekomen is, moet de klager binnen tien dagen een rechtszaak aanspannen. Anders zet YouTube de video weer online. Vorig jaar waren er drie miljoen van fat soort rechtszaken.Geen opmerkingen: