vrijdag, april 08, 2011

Sluiting

De meest gehoorde woorden in het nieuws deze week waren 'gorvernment shutdown'. Het begrotingsjaar loopt vanacht om middernacht af en als er voor die tijd niet een nieuwe begroting door het congres zou worden goedgekeurd, zou deze sluiting van de overheid plaatsvinden. Een uur geleden bereikten de partijen eindelijk een overeenkomst die de sluiting voorkomt.


Jarenlang was het begrotingstekort niet hoog op de politieke agenda, maar de laatste jaren is het een belangrijk punt van debat geworden. Sinds de laatste parlementsverkiezingen is het een van de hoogste prioriteiten, met name omdat de Tea Party vindt dat de overheid te veel geld kost.

De Republikeinen wilden meer bezuinigen dan de Democraten, want zij wilden bepaalde subsidies niet schrappen. Het leek erop dat de twee partijen dichter bij elkaar kwamen op het gebied van de cijfers, maar vervolgens leken de Republikeinen het moeilijker te maken door extra eisen te stellen.

Vervolgens ging de berichtgeving over de politieke consequenties van een eventuele sluiting. Welke politieke partij de schuld zou krijgen van de kiezers.

Uiteindelijk draaide het alleen nog om de subsidie aan Planned Parenthood, een organisatie die zorg levert rondom zwangeschap, vruchtbaarheid en sexualiteit. Veel vrouwen hebben baat bij deze organisatie, maar omdat het een organisatie is die voor abortus is, wilden heel wat Republikeinen de subsidie stopzetten.

De Democraten zwichtten niet, ondanks de hoge druk... geen van beide partijen wilde gezien worden als de veroorzaker van de sluiting. Voor de Republikeinen was dat extra lastig omdat een aantal van de Tea Party-leden, die allemaal wat extremer zijn, hardop riep dat ze een shutdown wilden. Bovendien was er twijfel of de fractieleider van de Republikeinen wel namens alle congresleden sprak.

Gisteren stond het nieuws dan ook bol met de consequenties van een eventuele overheidsluiting. Veel overheidsmedewerkers zouden niet op het werk verwacht worden en ook niet betaald worden, paspoortuitgave en belastingteruggave zouden langer duren en nationale parken zouden gesloten worden. Politie, vliegveldbeveiliging en leger zouden doorwerken, als zouden soldaten pas betaald krijgen wanneer de shutdown over zou zijn. Parlementsleden zouden wel doorbetaald worden en de post zou ook gewoon doordraaien.

Cindy, die bij de National Park Service werkt, had haar zakenreis van komende week maar vast afgezegd en rekende op een weekje vakantie, maar het ziet ernaar uit ze nu gewoon moet werken.

Geen opmerkingen: