woensdag, augustus 04, 2010

Uitspraak

Begin dit jaar schreef ik over een rechtzaak, waarin de rechtmatigheid van een referendum werd aangevochten. Het referendum, bekend als Prop 8, wilde verbieden dat twee mannen of twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Tegenstanders van Prop 8 beargumenteerden dat het hier om fundamentele rechten, die vastliggen in de Amerikaanse grondwet, gaat en dat de staat niet een groep kan uitsluiten van deze rechten. Hier in Amerika heb je als echtpaar veel meer rechten dan als niet getrouwd stel. Ik zal niet te veel in detail treden.. lees mijn eerder blog posts maar.
Waarom ik er nu weer over schrijf is omdat de rechter, Judge Walker, eindelijk een uitspraak in de zaak heeft gedaan. Hij heeft de zaak heel feitelijk bekeken en was het eens met de tegenstanders van Prop 8 en vindt het referundum dus ongrondwettelijk. In zijn uitspraak, verklaart Walker dat traditie niet een reden is om homo's en lesbiennes uit te sluiten van het recht te huwen. Hij komt zelfs met 80 redenen waarom Prop 8 onwetmatig was - zo is niet bewezen dat een relatie tussen tween mannen of twee vrouwen minder intiem is dan tussen een man en een vrouw, noch dat zij slechter zijn in de kinderopvoeding.

De tegenpartij kon gewoon geen goede tegenargumenten aanvoeren en heeft het ook nauwelijks geprobeerd. Heel wat getuigen haakten op het laatste moment af. Hier kan je wat van het getuigemateriaal zien.

Dit alles is goed voor het vervolgprocess... want we er nog niet. Nu gaat de zaak in hoger. Dat bekent dat de 'United States Court of Appeals for the Ninth Circuit' over deze zaak gaat buigen - dat is de rechtbank voor de westelijke staten. De rechter daar zal geen nieuwe getuigen horen, maar bekijken of Walker zijn werk goed gedaan heeft. De verwachting is ook dat deze zaak uiteindelijk in Amerika's hoogte reachtbank zal belanden: de 'Supreme Court'.

Ondertussen is het meest gehoorde argument tegen de uitspraak dat dit heel gevaarlijk is. Natuurlijk word en god en de bijbel erbij gehaald, en de dreiging die homosexuelen voor kinderen vormen. De eerste geruchten dat de rechter zelf homo is gaan ook al de ronde...

1 opmerking:

JP zei

Aangezien Amerika een zeer democratisch land is en de meerderheid van de bevolking tegen een huwelijk tussen homo's en lesbiennes, is het land er misschien nog niet klaar voor. Ik vind het ondemocratisch om dit dan door te duwen ten koste van de wens van een meerderheid (niet echt democratisch). Het feit dat de meerderheid het huwelijk als een traditioneel verbond/instituut ziet tussen man en vrouw moet ook gerespecteerd worden.

p.s. ik ben 200% voor gelijke rechten en een huwelijk tussen homo's en lesbiennes