woensdag, december 06, 2006

Benefits

Een keer per jaar stelt mijn werkgever een periode in om dingen te veranderen aan je 'benefits'. De beste vertaling voor benefits is secundaire arbeidsvoorwaarden, maar in de praktijk wordt daarmee vooral je ziektekostenverzekering en je pensioen bedoeld. Tijdens deze periode van 'open enrollment' kun je bevoorbeeld je eigen risico aanpassen, het type verzekering veranderen of je pensioenpremie verhogen.

Je hebt grofweg twee soorten ziektekosten verzekering: HMO en PPO. HMO is goedkoper, maar daarbij zit je vast aan de artsen die de verzekering aanwijst en moet je voor een specialist een verwijzing hebben. Bij PPO heb je veel meer keuzevrijheid en kun je naar elke arts stappen. Dekking en eigen risico zijn ook gunstiger.

Er is nog een andere 'benefit' die met ziektekosten te maken heeft en dat is een 'Flexible Spending Account'. Zo'n rekening geeft je de mogelijkheid om geld belastingvrij opzij te zetten voor ziektekosten. De belastingdienst betaalt dan dus mee aan je medische behandelingen. Het enige is dat je het geld voor maart van het volgende jaar moet opmaken, anders neemt de overheid alles dat je opzij gezet had in en ben je het gespaarde bedrag kwijt.

Wat me opvalt, is dat veel van dit ziektekostenverzekeringen erg goed geregeld hier in de VS... zijn zolang je een baan hebt. Vooral nu de arbeidsmarkt krap is, bieden werkgevers goede voorwaarden aan. Dat betekent dat ze een groot deel van de premie betalen en zorgen dat je voor alles en nog wat gedekt bent. Hier wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteedt aan preventieve zorg, en een jaarlijkse mammogram of darmonderzoek is bijvoorbeeld gedekt.

Als je geen baan hebt, mis je al dit soort voordelen en is er nauwelijks een vangnet. Er zijn wel artsen en klinieken waar je terecht kunt, en je kunt sowieso nooit op de eerste hulp geweigert worden. Maar de kwaliteit is een stuk minder en het grote probleem zonder ziektekostenverzekering (de meeste mensen zonder baan, met tijdelijk dienstverband of in uurloon) is dat je zelf voor medicijnkosten opdraait. Met een chronische ziekte kan dat onbetaalbaar zijn.

Na een jaar hier zijn snap ik veel beter waarom een goede of vaste baan zo belangrijk is voor Amerikanen... er hangt veel meer vanaf dan in Nederland.

Geen opmerkingen: