vrijdag, juli 13, 2007

College

Een collega vertelde me over de toelating op universiteiten en colleges na highschool. Je hebt hier geen HBO of MBO, tenminste niet qua naam. Maar er is een groot scala aan opleidingen na de highschool, allemaal onder de naam college of university. De community colleges zijn van het laagste niveau en de Ivy League scholen (zoals oostkust-universiteiten als Harvard en Yale) hebben de beste reputatie samen met nog een paar andere privé-scholen, zoals Stanford hier in Californië.

Zulke opleidingen kosten al gauw 30.000 tot 40.000 dollar paar jaar en dat is alleen schoolgeld. Daar komt nog van alles bij, zoals huur van woonruimte op de campus, schoolkleding, boeken en ga zo maar door. De meeste scholen vergeven beurzen voor getalenteerde studenten. Maar geld is niet het enige obstakel om op zo'n school terecht te komen. Je moet ook goede cijfers hebben... niet alleen op je einddiploma, maar er wordt gekeken naar je gemiddelde van je laatste vier jaar op highschool. Als je het in het begin niet zo goed deed om wat voor reden ook, maak je nog wel een kans, maar dan moet je allerlei extra dingen doen zoals het schrijven van een essay over je motivatie.

Naast het gemiddelde van de cijfers van de school (je GPA, ofwel je grade point average), moeten leerlingen ook een test afleggen, de SAT. Deze test is voor heel Amerika hetzelfde, dus de score van verschillende leerlingen is beter met elkaar te vergelijken dan de GPA.

Als je rijke ouders hebt, kun je ook met slechte cijfers op zo'n goede school komen. Als zij een donatie van enkele tienduizenden dollars geven aan de school kan je ook toegelaten worden. Er zijn trouwens ook minder dure staatsuniversiteiten die goed aangeschreven staan. De Universiteit van Califirnië in Berkeley hoort daar bijvoorbeeld bij. Als je naar een school in he thuisstaat gaat scheelt dat ook in hoogte van kosten.

Geen opmerkingen: