zaterdag, november 10, 2007

Jody

Atlanta is de grootste stad in het zuiden van de VS en de hoofdstad van de staat Georgia. 'The South' is een regio apart, met eigen cultuur, keuken en geschiedenis. Hier waren de grote katoen- en tabaksplantages; hier was slavernij en dit deel van de Verenigde Staten wilde zich afscheiden van de noordelijke staten waardoor de Amerikaanse burgeroorlog begon. Economische gezien is het een van de armere delen van Amerika. Cindy vertelde dat ze heel veel daklozen in Atlanta zag; veel meer dan in San Francisco.

Ik heb nog niet veel van de omgeving gezien, maar het voelt hier anders. De historie van het oude zuiden is in van alles merkbaar en voelbaar. Zo zijn veel huizen hier een stuk ouder dan in Californie, ligt het tempo hier een stukje lager en de mensen zijn NOG vriendelijker. Ik vloog met Delta, de vliegtuigmaatschappij met hoofdkwartier in Atlanta. Onderweg waren de stewardessen en stewards supervriendelijk.

Cindy kwam me ophalen van het vliegveld, samen met Jody en Gina. Jody woonde tien jaar geleden ook in Nederland waar ze met het Amerikaanse leger in Brunsum gestationeerd was. Het was erg leuk om haar weer te zien en om bij te praten.

Jody, die nog steeds in het leger zit, vertelde dat veel mensen op haar werk weten dat Gina haar vriendin is. Officieel mag het niet en wordt er niet over gesproken, maar collega's vragen bijvoorbeeld hoe het met haar vriendin gaat. Nu de soldaten hard nodig zijn vanwege de oorlog wordt er meer door de vingers gezien. Maar ook de mentalitiet is aan het veranderen, vooral bij jongere mensen, net zoals de Amerikaanse maatschappij. De meeste homo's die de afgelopen jaren uit het eger gezet zijn, hebben zichzelf aangegeven om zo onder een uitzending naar een oorlogsgebied te komen. Inmiddels heeft he leger daar iets op gezonden: je moet eerst naar Irak en daarna word je alsnog ontslagen.

We zijn net opgestaan; terwijl iedereen zich aan het klaarmaken is, schrijf ik even een stukje op de Mac van Gina. Als we zo op stap gaan zal ik ook wat foto's maken.

Geen opmerkingen: