woensdag, november 07, 2007

Gekozen burgermeester

In Amerika worden burgermeesters democratisch gekozen en gisteren waren de gemeenten in onze omgeveing aan de beurt voor deze verkiezing; dus ook San Francisco. De afgelopen tijd hebben we er veel over gehoord, al is er niet zo heftig campagne gevoerd. De huidige burgermeester, Gavin Newsom, zit stevig in het zadel. Hij is zo populair dat er geen serieuze concurrent was, al waren er elf kandidaten die het tegen hem opnamen. Zelfs het schandaaltje eerder dit jaar, toen hij bleek vreemd te zijn gegaan met de vrouw van zijn vriend en collega, heeft geen enkele rol gespeeld. Het was al snel duidelijk dat Newsome herkozen is voor een tweede termijn. Hij staat tot nu toe op 77 procent van de stemmen en daar zal niet veel verandering in komen, maar het zal nog wel twee weken duren eer de definitieve uitslag bekend is omdat niet alle stemcomputers aan de eisen voldeden.


Naast de burgermeester, werden gisteren ook de sherriff en procureur generaal gekozen. Er waren ook diverse referenda - het is hier de gewoonte om het stembiljet aan te vullen met allerlei maatregelen waarover burgers mogen stemmen. De opkomst was erg laag; waarschijnlijk rond de 30 procent.

2 opmerkingen:

Marleen zei

Ik geef dit jaar les in maatschappijleer dus referendum en verkiezingen zijn voor mij gesneden koek!

Christel zei

Hier zijn de referenda trouwens bindend en niet raadgevend. Ze kunnen een manier zijn voor een burgermeester om steun voor een maatregel te krijgen.