maandag, september 03, 2007

Calistoga

Ooit was het plan om dit weekend te gaan kamperen, maar omdat we niet op tijd gereserveerd hadden, konden we nergens meer terecht. Labor Day weekend is een van de meet populaire tijden van het jaar om te kamperen in Amerika. In plaats daarvan werd het een huisje in Calistoga, in het noordelijke puntje van Napa Valley.

Natuurlijk hebben we van de wijn genoten, maar Calistoga heeft nog meer te bieden. Er is een geiser en andere warmwaterbronnen, waardoor het plaatsje ook barst van de kuuroorden. In tegenstelling tot de andere plaatsjes in Nappa en Sonoma Valley is Calistoga minder op rijke toeristen ingesteld. Het probeert ook vooral niet een imitatie van Europa te zijn. Je hebt er meer het gevoel in het midden van Amerika te zijn.

In Calistoga zijn geen sjieke winkeltjes en bij de meeste restautantjes kan je een goede steak of hamburger krijgen; er lopen mannen in cowboyhoeden rond en op straat zie vooral pick-up trucks en heel veel Harley's. Er zijn wel wat soevenierswinkeltjes waar je sieraden met halfedelstenen in de stijl van verschillende indianenstammen vindt, zaakjes met handgemaakte zeep en geurkaarzen, en kleding die nooit in of uit de mode is zoals T-shirts met opdruk. Heel anders is het in het naast gelegen Saint Helena, waar zo'n beetje de beste restaurants van Amerika gevestigd zijn en je boetiekjes met dure kleding, kunstgalleries en antiekzaakjes elkaar afwisselen.

Wij hebben ons drie dagen lang vermaakt - hier wat indrukken.

Ons huisje aan de linker kant: we hadden een 'Jacuzzi Room' wat betekende dat naast de gewone badkamer nog een ruimte hadden met tweepersoonsbubbelbad met mineraalwater uit de kraan (dat kon je aan de zwavel die erin zat ruiken). Gelukkig was er ook een zwembad want het was rond de 38 graden.
Downtown Calistoga: links een van de vele kuuroorden. Verder een brede weg met een beide kanten uitzicht op de bergen.
Downtown Calistoga
Downtown Calistoga
Ontbijt bij Sarafornia... Amerikaanser wordt het niet.
Andere gasten zij Sarafornia
Wij zaten aan de bar.

Op de fiets gingen we naar Saint Helena. Volgens de man in de fietswinkel in Calistoga was het 12 kilometer, maar in werkelijkheid bleek het 20 kilometer te zijn. Die hebben we in de felle zon afgelegd; we waren dus erg blij toen we in dit plaatsje een koffieshop vonden waar we even in de airconditioning konden afkoelen. Het was te heet om onderweg wijn te proeven...

Downtown Saint Helena: sjieke boel.Tijdens een lunch in een Mexicaans restaurant in Calistoga.
Op dag twee lukte het ons alsnog een 'winery' te bezoeken. Deze lag niet ver van ons vandaa - dichtbij genoeg om in de middag een te fietsen en de hitte te trotseren.

We reden ook nog even langs "Old Faithful", de geiser van Calistoga. Voor acht dollar mochten de bekijken.Ik overdreef een beetje: er waren ook restaurants waar je meer dan alleen steaks en hamburgers kon eten... Wel een echt Amerikaans restaurant trouwens.Vanochtend hadden we een afspraak bij een van de vele 'spa's', waar we eerst een vulkaanse modermad namen en vervolgens een massage kregen.Op weg naar huis nog even bij wat wijngoeden langs. Dit was Castello di Amorosa. Je zou bijna denken dat je ergens in Europa bent, maar dit kasteel is pas sinds april open nadat er veertien jaar aan gebouwd is. Je kunt er voor 25 dollar zelfs een rondleiding krijgen. Het bouwwerk is geen replica maar is wel helemaal opgestrokken en beschilderd in de stijl van een middeleeuws kasteel. OP de folder staat daarom dat het om een authentiek kasteel gaat. 'Tis maar hoe je het bekijkt...
Hieronder in de kelder konden we wijnen proeven... een enorm commericiele boel. Zo moest je voor water betalen en wist degene die de glazen inschonk nauwelijks iets over de wijnen te vertellen.

We gingen ook nog bij Beringer langs, een van de bekendste en oudste wijnhuizen van Napa Valley, in 1876 door een Duitse familie gestart. Hier staan we voor het Rhine House dat in 1884 werd gebouwd. Ondanks de grootte van dit wijnhuis, was er hier veel meer aandacht voor de gasten. Echt een plek om nog eens terug te komen.


Onze laatste stop: nog even wat lekker dingen inslaan....


voor een picknick. Daarna naar huis over de Bay Bridge die net was opengesteld. Dit weekend is er hard gewerkt aan het vervangen van een van de brugdelen om de brug aardbevingsveilig te maken. De brug zou tot morgenvroeg 5 uur gesloten blijven, maar het werk was eerder af.

2 opmerkingen:

Marleen zei

De brug eerder af. Dat hoor je hierniet zo heel vaak. Meestal lopen werkzaamheden uit!

Christel zei

Dat is hier al eerder voorgekomen. Laatst moest er een heel stuk snelwegovergang vervangen worden na een ongeluk met vrachtwagen. Dat zou maanden duren, maar was uiteindelijk in een paar weken geklaard. Daar had ik ook over geschreven: http://doormijnogen.blogspot.com/2007/05/weg-open.html