maandag, september 10, 2007

49ers

Om iets na tweeën ging ik van kantoor weg om naar Monster Park te gaan, het stadium van de San Francisco 49ers (spreek uit: forty-niners). Ik had me opgegeven als vrijwilliger om te helpen met een goed doel dat ons kantoor steunt: collecteren voor RAFT, een non-profit organisatie voor het leveren van lesmaterialen tegen kostprijs. Voor veel van die spullen (de zaken buiten boeken en schrijfgerei) draaien leraren hier vaak persoonlijk op.

Volgens mijn medevrijwilligers is het vooral in Californië slecht gesteld; scholen heb geen of te weinig geld voor dit soort zaken en leraren zijn gedreven genoeg om zelf zaken aan te schaffen in onderwijswinkels. RAFT heeft ook zo'n winkel, maar de prijzen behapbaar zijn.

Ik heb vandaag dus twee heel Amerikaanse dingen gedaan: me voor een goed doel inzetten tijdens werktijd en een American football-wedstrijd bekeken.

De wedstrijd begon om zeven uur, maar wij moesten om drie uur aanwezig zijn. Toen stond het parkeerterrein al aardig vol, want het is een traditie hier om voor een wedstijd een 'tailgate party' te houden. Tailgate betekent vrij vertaald achterklep van een auto, en bij een tailgate party gaan mensen achter hun auto zitten picknicken.

Er waren meer pick-up trucks dan ik tot nu toe in San Francisco bij elkaar gezien heb. De American football fans zijn duidelijk een ander publiek dan bij honkbal. Er zijn hier trouwens totaal geen rellen zoals zij het voetbal in Nederland en de rest van Europa.


Bijna iedereen is in 49ers kleding en je ziet ook veel vlaggen, parasols, campingstoelen en andere spullen in de clubkleuren. Bijna iedereen heeft een tafel met stoelen, een flinke koelbox en een barbecue meegebracht. De fans noemen zich 'The Faithful' ofwel de trouwen.

Voor het goede doel moet je wat voor over hebben... Elke vrijwilliger kreeg een T-shirt met de naam van een kleur erop en een muts om zo een wax-krijtje uit te beelden. Ik sta rechts van het midden op de tweede rij als oranje krijtje. We verdeelden ons in groepjes over de verschillende ingangen. Van vier uur tot half acht hebben we geld ingezameld. Daarbij zetten we al onze overtuigingkracht in om mensen over te halen een paar dollar te doneren.


Na afloop van de inzamelingsactie kregen we kaartjes voor de wedstrijd (stoffen stickers die we op onze jas moesten plakken). Een wedstrijd bestaat uit vier kwartieren, wij zijn voor het tweede en derde kwartier gebleven. Zo'n kwartier is zuivere speeltijd. Voor elk wissewasje dat het spel stilligt wordt ook de klok stilgezet. Daarom duurt een kwartier in American football ongeveer een halfuur.

Natuurlijk waren er ook cheerleaders...


Er was natuurlijk voldoende te eten en te drinken in het stadium, al is de keuze aan eten beperkt tot hotdogs, hamburgers, friet en nacho chips.


Deze man schijnt al dertig jaar zijn banjo te spelen bij de wedstrijden van de 49ers (Niners in de volksmond).

2 opmerkingen:

Joep zei

En wat was het resultaat van de collecte??

Christel zei

$3,913 en acht tonnen vol schoolspullen. De 49ers hadden alle supporters laten weten dat ze ook materialen konden doneren.