woensdag, juni 04, 2008

Benzineprijzen

Natuurlijk zijn de verkiezingen en de oorlog in Irak constant in het nieuws, maar wat nog het allermeeste in het nieuws opvalt zijn de hoge bezineprijzen. Al maanden aan een stuk wordt erover bericht. In twee jaar tijd zijn de prijzen enorm gestegen – elke week komen er wel een paar centen bij en inmiddels is de prijs per gallon in San Francisco de vier dollar ruim gepasseerd. Toen wij eind 2005 hier kwamen wonen, was de prijs van een gallon ongeveer $2,49. Hij is sindsdien dus gestaag gestegen en bij elke nieuwe mijlpaal wordt erover geschreven. Bij drie dollar was er ook al veel om te doen, maar in de tussentijd vinden journalisten allerlei aanleidingen om erover te berichten.

Rond Mermorial Day waren er nieuwsberichten over hoe meer mensen dan andere jaren dicht bij huis blijven voor het lange weekend. Ook hoor je dat steeds meer mensen de fiets of het openbaar vervoer nemen en vandaag was in het nieuws dat Amerikanen kleinere auto’s kopen. De Honda Civic en de Toyota Carolla waren veruit populair in mei.

Ook gaat er een discussie over het al dan niet aanboren van Amerika’s eigen energiebronnen in Alaska. Daar komen de natuur- en miliuegroepen tegen in verzet en tot nu toe is er nog geen vergunning voor afgegeven. Met name rechtse Amerikanen zien dit als de manier om 'energie-onafhankelijk' te zijn. 'Energy Independence' is een veel gehoorde frase, die ook tot het linkse gedachtengoed hoort... alleen wordt er dan iets anders mee bedoeld, namelijke alternatieve energiebronnen.

Ook daarover is veel in het nieuws te doen. Naast zonne- en waterkrachtenergie, gaat het met name om ethanol. Onderdeel van die discussie is dat de voedselprijzen omhooggestuwd worden door de toenemende ethanoproductie. De meeste ethanol wordt namelijk van mais gemaakt, al komen er nu ook bedrijven die manieren hebben gevonden om ethanol uit huisafval te maken. Ik geloof dat deze discussie nu ook internationaal in het nieuws is vanwege de UN-top over dit onderwerp (maar mischien was dat voor vandaag ook al het geval).

Een van de best lopende reclames op dit moment is die van Chrysler. Zij beloven dat als je PT Cruiser, Jeep of ander model vand deze autofabrikant koopt, je de komende vijf jaar voor $2,99 per gallon kunt blijven tanken.

De advertenties schijnen te werken want die auto’s schijnen ook als warme broodjes te lopen.

In de taxi op weg naar het vliegveld gisteren hing een pamflet waarop stond dat de rit een dollar duurder was vanwege de bezineprijzen.

Geen opmerkingen: