zondag, juni 24, 2007

Gay Pride Parade

Het hoogtepunt van Gay Pride weekend is de parade op zondagochtend. We waren er op tijd voor opgestaan, zodat we het begin van de stoet zouden zien iets na half elf. Langs de hele roete stond het al rijendik; er waren ongelofelijk veel mensen op de been! In Amsterdam zie veel feestboten: harde muziek, dansende mensen, meestal gesponsord door een lokale homo-bar. Na een uur is het over. De optocht hier duurde ruim drie uur en iedereen en alles was veregenwoordigd.

Allereerst allerlei homogroepen: van homo-ouders tot leernichten, maar ook gay hondenbeziters, cowboys en oorlogsveteranen. Natuurlijk waren er veel actiegroepen, al dan niet direct opkomend voor homorechten, met name het recht om te trouwen, maar ook voor acceptatie op scholen en in het leger. Alle ethnische groepen waren vertegenwoordigd, van indianen tot Aziaten en Latino's. Vaak bleef het niet bij een groep in zo'n categorie, maar waren er meerdere.

Er waren diverse politici, inclusief de burgermeester van San Francisco die meededen in de optocht, meestal vergezeld van een groep supporters of personeel. Ook vanuit het bedrijfsleven waren er verschillende groepen, en dan waren er de kerken. En dan had je nog allerlei individuen die van de vrijheid die dit weekend biedt wilden genieten...

Ik heb het op beeld proberen te vatten. Hier een indruk van een drie uur durende Gay Pride Parade.

De oorlogsveteranen.
Een simpel idee met supergaaf effect: een paar ballonen op je rug.

Een van de groepen met homo-ouders

Een jongeren-actiegroep tegen homohaat


Delta was een van de bedrijven die in de parade meededen. Er waren ook verschillende banken vertegenwoordigd.
Een van de actiegroepen voor gelijke huwlijksrechten

De Macy's groep. Ik vond het bordje zo typisch waarop staat: "Mijn baas weet dat ik home ben". Dat is hier lang niet overal vanzelfsprekend.

Google had een afvaardiging.


Een van de vele politici.. geen idee wie dit is...

African Americans hadden een eigen wagen


Er waren diverse groepen van hondenbezitters.Dit soort groepen met strak in hun vel zittende mannen zie je in Amsterdam veel, maar hier veel minder.
Hij hoort bij een club die zich de Sisters of Perpetual Indulgence noemt.

De volgende foto's spreken voor zich...
Na afloop van de parade was er een festival bij de overheidgebouwen van Civic Center met vele eet- en informatiestandjes.


Er was een podium met hip-hop optreden, en er was ook een dansvloer met country-muziek waar volop gebruik van werd gemaakt. Hier wordt de Two Step gedanst.


Vervolgens werd een line dance aangekondigd. In Nederland kennen we dat fenomeen van de Macarena, maar in de country wereld bestaan er tientallen. Ik was verbaasd over het aantal mensen dat de passen kende.


Aan het einde van de middag gingen we naar huis. Cindy vertrok vervolgens naar haar ouders in Redding omdat ze deze week daar in de buurt moet zijn voor haar werk; ik kleedde me om voor een diner met internationale collega's.

2 opmerkingen:

Joep zei

Verbazingwekkend dat er hekken staan en toeschouwers op die manier toeschouwers blijven, of is het toch een groot feest geowrden. Het lijkt nu meer op een voorbijtrekkende freakshow van allerlei categorien. (je gaat me toch niet zeggen dat er ook nog prijzen per categorie zijn)
In Amsterdam is er meer interactie mogelijk.
Groet
Je broer

Christel zei

Er is hier net zoveel interactie als in Amsterdam. Die hekkken zijn nodig omdat er zes, zeven rijen toeschouwers staan. Het was echt enorm druk. In Amsterdam heb je geen hekken nodig omdat de parade op het water is.

Er liepen inderdaad wat excentrieke figuren mee in de parade, maar de deelnemers zijn heel verschillend. Juist heel veel 'gewone' mensen; meer dan in Amsterdam.

Wanneer ben jij trouwens bij de Canal Parade geweest?