donderdag, oktober 30, 2008

Gevecht

De verkiezingscampagnes lopen op hun einde. De afgelopen weken leken nog het meeste op een bokswestrijd. Elke kandidaat deelt een klap uit en de media analyseert hoe hard of effectief die aankomt. De analyse gaat de meeste tijd over de campagnestrategie en hoe een spotje of speech al dan niet impact heeft. De media houden als het ware een puntentelling bij.

Zo scoorde Obama punten toen Colin Powell hem afgelopen zondag zijn steun gaf. Ook de miljoenen die Obama ophaalt van gewonen mensen die geld doneren voor zijn campagne wordt meegewogen in de analyses. Hij heeft ermee trouwens een TV-spot van 30 minuten op primetime TV (alle grote zenders) gekocht. De 'infomercial' heeft als titel 'American Stories, American Solutions' - hier is ie:


McCain scoorde ook punten. In het laatste debat gebruikte hij een gesprek dat Obama had met ene Joe Wurzelbacher uit Ohio. Joe vroeg hem of hij meer belasting zou moeten gaan betalen als hij het loodgietersbedrijf waar hij nu werkt over zou nemen. Obama legde hem uit dat dat het geval zou zijn als zijn inkomen hoger dan $250.000 zou worden. Joe, die nog lang niet zoveel verdient, was het daar niet mee eens en sindsdien heeft McCain en zijn team het over 'Joe the Plumber' en hoe die erop achteruit zal gaan als Obama president is. In één klapt kende heel America Joe the Plumber en wordt hij te pas en te onpas bij elk politiek gesprek gehaald. Volgens de media scoorde McCain hiermee punten in het gevecht in de verkiezingsstrijd.

Er is ook enorm veel te doen geweest over Sarah Palin, de vice-precidentskandidaat van McCain. Eerst was ze de lieveling van de campagne, maar dat is langzaam veranderd omdat ze een paar enorme blunders gemaakt heeft en ze McCain tijdens interviews tegenspreekt. Ik denk dat steeds meer mensen inzien dat het land in gevaar zou zijn als zij president zou zijn en dat die kans er met een 72-jarige president er best inzit. Maar het heeft nog vooral een negatief effect op McCain zelf omdat de keuze voor Palin negatief afstraalt op zijn beoordelingsvermogen.

Over een paar dagen zullen we het weten. Op dit moment lijkt Obama voor te liggen in een aantal cruciale staten voor zich te gaan winnen.

Geen opmerkingen: