maandag, mei 21, 2007

Hippies

Als je een goed beeld van het leven in San Francisco wilt krijgen, moet je minstens een keer gaan brunchen. Dat deden we zondagochtend bij Foreign Cinema, een van de betere restaurants in de stad. Na de uitgebreide maaltijd gingen we naar SFMOMA, ofwel het Museum of Modern Art. Toen ik met mijn bankpas van Bank of America wilde betalen, bleek entree voor twee personen gratis. Cindy heeft ook zo'n pas, waardoor we 60 dollar bespaarden. De hele maand mei krijg je met de ankpas gratis toegang in musea over de hele VS.

Van het museum namen we een taxi naar Haight Ashbury, de wijk die midden en eind jaren '60 het centrum van de 'love and peace' beweging was. De Summer of Love vond hier plaats in 1967, met gratis concerten van Jefferson Airplane en Janis Joplin in het park. Kortom: de hippiebuurt van San Francisco. Vandaag de dag is er nog een beetje over van die oude sfeer, met veel tweedehands kledingzaken, kroegen, watrepijpen en een enorme muziekzaak, maar voor de oude hippies (zoals toevalligerwijze onze taxi-chauffeur) is de buurt ver over haar gloriedagen heen.

Op straat zie je de meest kleurrijke figuren, al zijn de meeste oude hippies wegestrokken naar andere wijken in San Francisco, of veel verder weg. Tegenwoordig zie je ook veel punkers en daklozen in de Haight, zoals de buurt in de volksmond genoemd wordt. Gisteren was het er trouwens extra kleurrijk vanwege de Bay to Breakers, een jaarlijkse hardloopwedstrijd met een geheel eigen traditie: een groot deel van de lopers verkleedt zich. De finish was in Golden Gate Park, niet ver van waar van de Haight.


Brunch in Foreign Cinema met mimosa's, champagne met jus d'orange.

Het SFMOMA van buiten (boven) en van binnen (onder).Buena Vista, het park bij het museum.


De vele winkeltjes met kleding en prularia in Haight Ashbury.

Tweedehands kleding, veelal authentiek uit de jaren '60.Amoeba Musc is hier een befrip. Deze zaak zegt meer dan 30.000 CDs en DVDs op voorraad te hebben. Ze zijn ook bekende vanwege het uitgebreide aanbod aan gebruikte schijfjes.

Een paar van de deelnemers aan Bay to Breakers.
Geen opmerkingen: