dinsdag, mei 16, 2006

Napa

Napa was als een mini-vakantie. Twee dagen heerlijk genoten van zon, wijn en goede gesprekken. Hoe noordelijker we kwamen, hoe warmer... tot wel 99 graden Fahrenheit! (Bijna 38 graden Celcius.) We reden dan ook met open dak!

Na een bezoek aan het visitor center in Napa hadden we de nodige plattegronden en informatie om de dag mee door te komen, zonder er iets voor te betalen. Dat is goed geregeld in Amerika.

We gingen eerst naar
Sattui, een wijnhuis waar ze ook kaas maken en waar voldoende plek was om te picknicken. Wij waren niet de enigen met dat idee... We begonnen met een wijnproeverij. Bij Sattui konden we gratis een aantal wijnen proeven - een publiekstrekker. Het was enorm druk. We waren helemaal verbaasd toen de man achter de bar de wijn van een hafvolle fles overgoot in een andere halfvolle... dat zou je toch niet in Frankrijk zien?

Daarna gingen we nog naar twee andere wijnboerderijen:

Bij Rutherford Hill deden we een rondleiding. Met een glas Chardonnay in de hand kregen we uitleg over de totstandkoming van rode en witte wijnen.
Onze gids Chris was trots op het feit dat de caves van Rutherford Hill de eerste in Napa Valley zijn die met een machine gegraven zijn.
Vanaf het landgoed was het uitzicht prachtig.

Na afloop van de rondleiding kregen we weer een aantal wijnen te proeven.
De derde wijnboederij was van André van der Heyden, een Nederlander die sinds 1963 in Amerika woont. Zijn proeflokaal was een klein schuurtje vol met Nederlandse spullen en André zat vol verhalen over zijn recente bezoek aan Nederland, zijn filosofie over wijn en de laatste roddels uit de buurt.
Je krijgt maar kleine slokjes, maar na een dag proeven, wordt het steeds gezelliger...
André maakte nog een foto van ons vieren.
We sliepen in een motel in Napa, waar we met z'n vieren één kamer deelden. In een Amerikaanse motelkamer heb je meestal twee tweepersoonsbedden - in dit geval twee queen size bedden (ongeveer 150 cm breed), dus dat ging prima. 's Avonds heerlijk gegeten en doodmoe vielen we daarna in slaap.


's Ochtend uitgebreid Amerikaans ontbeten - op de kaart stond werkelijk alles wat je je bij een Amerikaans ontbijt kunt voorstellen: pancakes, wafels, muffins, eieren, muesli, wentelteefjes en ga zo maar door. Natuurlijk alles in allerlei varianten (blueberry pancakes, banana pancakes, buttermilk pancakes...)


Na het ontbijt besloten we te gaan shoppen in de outlet mall die we in een van de folders vonden. Weer van alles gekocht... Tegen drie uur hadden we allemaal honger - we gingen op zoek naar een supermarkt om weer wat picknickspullen in te slaan: ciabatta en allerlei soorten kaas. Het duurde even voordat we een geschikte plek gevonden hadden...Ondertussen reden we door een prachtig landschap.
Uiteindelijk kwamen we bij dit verlaten bezoekscentrum, waar een tafel met stoelen op de veranda stonden....
Een perfecte plek voor de lunch.
Echt genieten.. met kleine flesjes wijn uit de supermarkt.
Na de lunch liepen we nog even naar het wijnhuis boven aan de heuvel: Viansa. Alles was in Toscaanse stijl Heel grappig hoe hier elk wijnhuis een eigenstijl heeft: soms duidelijk op Frankrijk geinspireerd, of Italië, maar we zagen ook een soort van Griekse ruines en heel moderne gebouwen.
Wij moeten echt nog een keer terug naar Viansa om van het uitzich te genieten... het was inmiddels al tegen vijf uur en het proeflokaal sloot net.
En met dit soort tafereeltjes...
Hier zijn er klaar voor de terugtocht.

Tegen half zeven reden we over de Golden Gat Bridge San Francisco binnen. We zagen de mist binnentrekken en de temperatuur daalde snel. Om zij ons huis te komen, moesten we de hele stad doorkruisen. In onze wijk aangekomen, scheen de zon weer.

Meer over onze trip op de blog van Aletta en Edith.

Geen opmerkingen: