zondag, juli 13, 2008

Off-grid

Gisterochtend is Cindy voor twee weken naar Hawaii vertrokken. Ze moet een aantal nationale parken bezoeken op de eilanden Hawaii en Maui. Komende donderdag vlieg ik haar achterna, maar dit weekend was ik in mijn eentje.

Een van onze vriendinnen, Jamyrson in Santa Cruz had een mailtje gestuurd over een kampuur op het strand. Dat klonk leuk, dus ik reed gistermiddag in anderhalf uur naar Santa Cruz voor een avondje aan het strand van Rio Del Mar.

Ik kon bij Jamyrson blijven slapen, dus hoefde niet midden in de nacht naar San Francisco terug te rijden. Ze woont niet in Santa Cruz zelf, maar in Bonny Doon een klein plaatsje in de Santa Cruz Mountains - je bent er echt in de natuur en ik heb er als een roos geslapen. Een paar weken geleden moest ze dan ook evacueren toen een van de bosbranden op een kilometer afstand van haar huis.

Jamyrson had ons al eens verteld dat ze haar huis zelf gebouwd heeft op een flink stuk land in de bergen. Dat heeft ze in haar vrije tijd gedaan, naast haar full-time baan als advocaat. Het was gaaf om te zien hoe ze woont, want ze is een van de vele Amerikanen die 'off-grid' wonen. Dat betekent dat ze niet is aangesloten op de waterleiding, riolering of het electriciteitsbedrijf. Desondanks ontbreekt het haar aan niets. Kijk maar:


Dit is Jamyrson's huis.

Toen ze een paar jaar geleden dit stuk land kocht, was er helemaal niet, hehalve een dicht bos en deze aangeboorde waterbron.


Verder de berg op staat een grote wateropslag tank. Eens in de zoveel maanden pompt ze er water in en de zwaartekracht zorgt voor de waterdruk naar haar huis.

Weer iets verderop heeftg ze een zonnepaneel. PG&E, het elektriciteitsbedrijf van Californie, wilde haar wel aansluiten maar de zou haar 12.000 dollar kosten. Zonnepanelen waren goedkoper.
De energie van de zonnepanelen wordt naar dit systeem (dat in een zelfgeboude schuur hangt) geleid, waar het omgezet wordt van DC naar AC.

Stroom voor drie tot vijf dagen wordt in deze accus opgeslagen.
Naast de schuur staat deze gastank met propaan, waar ze op kookt. Ook de koelkast draait op propaan.
In de winter verwarmt ze het huis via een houtkachel.


De oprijlaan heeft ze ook zelf aangelegd. Voordat die klaar was, moest ze via de buren op haar terrein komen.We reden nog even naar de plek waar de bosbrand gewoed heeft. Het vuur heeft niet voor een totale kaalslag gezorgd, maar je kunt zien dat het heen en weer gesprongen is. We zagen een huis waar het hek om de tuin op verschillende plaatsen verbrand was.


Dit soort borden zagen we op verschillende plekken.

Geen opmerkingen: