dinsdag, juli 15, 2008

Facebook

Gisteravond reed ik na werk naar Mountain View voor een borrel met Nederlandse journalisten. Een Nederlands PR bureau had een persreis georganiseerd langs verschillende bedrijven in Silicon Valley zoals Cisco, HP en Facebook. Ward, de oprichter van het bureau, ken ik al een hele tijd. Hij had mij en andere Nederlanders die hier wonenn uitgenodigd.

Sommige leden van de Nederlandse pers waren verbaasd over de ontvangst bij Facebook, omdat er wat minder professioneel aan toeging dan bij een Cisco. Ze hadden een veel groter kantoor verwacht en een geliktere presentatie.


Facebook is in het afgelopen jaar enorm populair geworden en daardoor heel snel gegroeid, maar er werken waarschijnlijk zo'n 500 mensen, misschien 600. Cisco heeft wereldwijd meer dan 60.000 medewerkers. Faccebook is vier jaar oud, maakt geen winst; is dus een start-up. Cisco bestaat bijna 25 jaar en maakte vorig jaar zeven miljard dollar winst. Facebook is een van de meest belovende bedrijven in Silicon Valley (ik ben ook een grote fan) en een van de meest populaire werkgevers op dit moment.

Mensen verlaten zefs Google, dat een reputatie heeft als goede werkgever vanwege de vele secundaire arbeidsvoorwaarden, om bij Facebook te werken. Google-werknemers woden in de watten gelegd: ze hebben meer vakantiedagen dan gemiddelde Amerikaan, en betere pensioen-, zwangerschaps- en ziektekostenvoorziening dan de meeste werkgevers. Op het Google-terrein zijn een stomerij, huisarts, massage, autowasserij en supergoede restaurants.

Echter, onlangs is de chefkok van Google wegggaan om zijn eigen restaurant te beginnen. En deze week was in het nieuws dat de kinderopvang van Google twee keer zo duur wordt. Zou Google zijn elan beginnen te verliezen?

Geen opmerkingen: