woensdag, juli 09, 2008

Vakbond

Een vriendin van ons die oorspronkelijk uit Chicago komt vertelde dat een neef van haar die daar nog woont zonder werk zit. Hij is timmerman en in de omgeving van Chicago ligt de bouw blijkbaar op z'n gat. De neef zit bij de vakbond en dat heeft voor- en nadelen.

Vooral voor beroepen met veel handwerk zijn er vakbonden, eigenlijk niet zoveel anders dan in Nederland. Een vakbond houdt toezicht op werktijden, salarissen en arbeidsvoorwaarden, en heeft best veel macht. Iemand die aangesloten is bij een vakbond heeft vaak betere werkomstandigheden dan iemand in hetzelfde beroep die geen lid is. Beter salaris, minder overuren en een pensioen... Als je niet bij een vakbond zit of bij de overheid werkt, heb je als Amerikaan geen penioen, maar een 401k regeling, of helemaal niets.

Bedrijven proberen soms kosten te drukken door de vakbonden te omzeilen, maar dat zet snel kwaad bloed en kan op de lange termijn nadelig uitpakken.

De neef zou op zich wel zwart kunnen bijklussen, maar dan loopt hij het risico uit de gegooid te worden. Als de vakbond erachter komt, is hij zijn lidmaatschap en daarmee ook zijn pensioen kwijt. Maar wat doe je als je van je werkloosheidsuitkering je hypotheek niet kunt betalen...?

Geen opmerkingen: