vrijdag, juli 11, 2008

Schoolkeuze

Na afloop van een bespreking met een klant, praatten we nog even na. We hadden het over haar tienerdochters. Een van hen begint na de zomer aan het laatste jaar van high school - ze zal komend jaar dus een 'senior' zijn. Mijn klant legde uit dat dit ook het jaar is om een keuze voor een college te maken. Haar dochter heeft een aantal universiteiten op haar lijstje staan, een kleine aan de oostkust (Darmouth), een grote in LA (UCLA) en een paar andere.

Natuurlijk wil haar moeder het liefst dat ze dichtbij huis blijft, kortom liever op 6 uur rijden afstand, in plaats van 6 uur vliegen afstand. Ze stelde voor de grap voor dat haar dochter ook naar San Jose State zou kunnen gaan, maar haar reactie was meteen: "Mam, je wil toch niet dat ik naar een state school ga?" Die colleges en universiteiten van een staat hebben niet dezelfde reputatie als de meer exclusieve scholen, al zitten er best goede bij.

Mijn klant vertelde ook dat er voor haar dochter een complicerende factor is bij het maken van haar keuze omdat ze goed in atletiek is. De keuze wordt daardoor niet alleen bepaald door studiekeuze, afstand en budget, maar ook de kwaliteit van het atletiekteam van de school speelt een rol. Haar atletiekcoach had naar de verlanglijst van colleges gekeken en gezegd dat die niet goed genoeg zijn.

Je zou wellicht denken dat sport niet zo belangrijk zou moeten zijn bij het maken van de schoolkeuze, maar dat ligt hier ind e VS anders. Bovendien geven de colleges met de beste sporttraining beurzen aan getalenteerde sporters. Nu is de vraag of de dochter van mijn klant goed genoeg is om daarvoor in aanmerking te komen.

Geen opmerkingen: