vrijdag, juli 25, 2008

Big Island

Een paar dagen geleden met ik teruggekomen uit Hawaii, maar heb nu pas voor het eerst tijd om erover te bloggen. Ik was op het eiland dat Hawaii heet, en dat door iedereen Big Island genoemd wordt. Het is het jongste eiland van de reeks. Het eiland groeit nog steeds omdat er een actieve vulkaan is - de Kīlauea is de meeste actieve vulkaan ter wereld. Alle Hawaiaanse eilanden zijn door vulkanen gevormd. Vulkanen komen normaal gesproken op breuklijnen voor, maar die in Hawaii komt voort uit een 'hotspot'. Doordat de continentale platen in de loop van miljoenen jaren over de hotspot beweegden, ontstanden Maui, Kuai, Oahu en de Big Island.

Ik had mijn spiegereflex-camera meegenomen, dus ik laat verder de foto's spreken...

Uitzicht vanaf het hotel in Kailua-Kona, terwijl we een Mai Tai's dronken.Veel lava in Puʻuhonua o HōnaunauEn een historisch openlucht museum.

Op weg naar Hawaii Volcanoes National Park.


Dit is Punalu'u Black Sand Beach - een strand met zwart zand.

In Volcanoes National Park komt stoom op verschillende plekken uit scheuren in de grond.
Uit een plek in een krater kwam veel stoom...

Het was vochtig en mistig in de buurt van de vulkaan. Er groeien boomvarens.

Deze tunnel is ontstaan toen lava door een dal stroomde. De kern was zo heet, dat die door bleef stromen.Oerwoud.
Lava van een uitbarsting in 1990
De vulkaanuitbarstingen zijn steeds op een andere plek. Toen wij op Hawaii waren, was de activiteit iets buiten het nationale park, pal aan de oceaan.

We waren er tegen zonsondergang. Toen het nog licht was kon je alleen een grote stoompluim zien en met een verrekijker zag je af en toe brokken lava omhoog schieten.

Naarmate het begon te schemeren, begon je de gloeiende delen van de lava te zien...

...en toen het echt donker begon te worden, zag alleen nog de gloeiende delen. De opnamen heb ik met een langere sluitertijd genomen, vandaar dat je de baan van de deeltjes ziet.Mooi he?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had eerder geschreven (zeker iets misgegaan): wat een mooie foto's, roeping misgelopen?
Groeten Jaap

Christel zei

Dank je Jaap. Ik had eindelijk weer eens tijd om met mijn spiegelreflexcamara in de weer te zijn. Fotograferen is een hobby waar ik te weinig aan toekom.