maandag, januari 21, 2008

Voorverkiezingen

Cindy kreeg zojuist een telefoontje van iemand die voor presidentskandidaat Ron Paul werkt, een van de meest conservatieve Republikeinen. De campagnekaravaan begint in Californië binnen te druppelen. Afgelopen maandag zag ik het eerste TV-spotje van Obama waarin hij zich als een nieuwe leider neerzet, en inmiddels zijn ook de Hillary-commercials langsgekomen.

Op Cindy hebben de spotjes geen invloed, want zij heeft al gestemd. Je hebt als Amerikaan de optie om per 'absentee ballot' te stemmen. In Nederland zou je iemand machtigen of een kieserpa aanvragen, maar hier stem je per post als je niet naar de stembus wilt of kunt gaan. Cindy's tante woont in een stemdisctricr dat te dun bevolt is voor een eigen stemlokaal, dus daar stemt iedereen per post.

De kandidaten ('hopefuls' is hier een gebruikelijke term om ze te beschrijven) richten zich steeds op de staat waar de volgende voorverkiezingen zijn - behalve Guiliani, want die heeft zich tot nu toe enkel op Florida gericht. Voor de Republikeinen zijn Louisiana, Hawaii en Florida de komende weken aan de beurt; voor de Democraten South Carolina en Florida.

Daarna volgt Super Tuesday op 5 februari, wanneer de Democraten in 22 staten primaries en caucussen houden, en de Republikeinen in 20 staten. Dat is meer dan in voorgaande jaren omdat heel wat staten de datum voor hun voorveriezing vervroegd hebben. Californië is nu veel vroeger in het seizoen en dat is vooral voor de Democraten van belang vanwege het mega aantal gedelegeerden in deze staat.

Eke staat heeft een aantal gedelegeerden en dat aantal verschilt per partij. Zo hebben de Democraten 441 gedelegeerden te verdelen in Californië en de Republikeinen 173 (ook og heel hoog, vergeleken met b.v. New Hampshire waar ze er 12 hadden).

De twee partijen hebben ook verschillende regels voor de verdeling. Bij de Democraten krijgt elke kandidaat een percentage van de gedelegeerden dat overeenstemt met het percentage stemmen met een kiesdrempel van 15 procent. Een kandidaat die minder dan 15 procent van de stemmen haalt, krijgt niets. De Republikeinen geven in veel staten alle gedelegeerden aan de winnaar en de rest krijgt niets. In de staten waar de gedelegeerden proportioneel verdeeld worden en dan is er geen kiesdrempel.

Tot zover de politieke les! Ik moet zeggen dat ik een hoop bijleer over de Amerikaanse politiek in dit verkiezingsjaar en het zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat ik erover blog...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

haha over les gesproken... le mag bij mij de gastdocent zijn!!

marleen

Christel zei

Lijkt me leuk...