maandag, januari 28, 2008

State of the Union

Vandaag heeft President Bush de 'State of de Union' speech gehouden - dat zal ook niemand in Nederland ontgaan zijn. De toespraak wordt nogal eens vergeleken met de troonrede, maar het gaat er nogal anders aan toe. Er is minder beschouwing en veel meer nadruk op maatregelen. het gaat er informeler aan toe.... en er is geen koets.

De senaat en het huis van afgevaardigen komen hiervoor in een zitting samen. Er zijn ook een hoop andere hoogwaardigheidsbekleders. Als de president binnenkomt staat iedereen al en Bush schudt handen met de mensen die langs het gangpad zitten. Het ziet er joviaal uit: hij wrijft een kale collega over zijn bol, fluistert een ander iets in zijn oor en maakt grapjes met verschillende parlementariers.

Voordat hij zijn toespraak begint, geeft hij een versie ervan in envelop aan de leider van de grootste partij (Nancy Polosi) en de vice president (Dick Cheney). Beiden zitten achter hem terwijl Bush het parlement toespreekt. Ze houden hun gezichten redelijk in de plooi, maar als je goed oplet kun je wel zien welke maatregelen ze steunen. Er is applaus na elke aankondiging, maar de Democraten klappen lang niet elke keer mee.

Na afloop van de rede is het weer handen schudden... en handtekeningen uitdelen.

Geen opmerkingen: