zaterdag, april 21, 2007

Sexuele voorlichting

Cindy's oudste neefje is bijna elf en zit in de vijfde klas. Toen we in Santa Cruz waren vertelde zijn moeder dat hij sexuele voorlichting op school had gehad. Ik vond dat verrassend vooruitstrevend voor het Amerikaanse onderwijs om dat al zo jong te doen.

Het meeste indruk had de deodorant die ze hebben meegekregen gemaakt. Verder had hij geleerd over de aanstaande veranderingen in zijn lichaam; dingen als haargroei, bredere schouders en geur- en spermaproductie. Het meeste van de voorlichting ging via een film en ik vermoed dat ze een enorme close-up van spermazoiden hebben laten zien, want de conclusie van het neefje was dat sperma blauw is. Hij zei: "Het lijkt wit, maar als je heel goed kijkt is het blauw". Dat misverstand hebben we maar even rechtgezet.

Ik vroeg of ze het ook over menstruatie gehad hadden en hij zei nee. Dat verbaasde me, maar als snel bleek dat de jongens en meisjes apart van elkaar waren voorgelicht en dat iedere groep alleen over zichzelf. In de zevende klas (in Nederland de eerste brugklas) krijgen ze week sexuele voorlichting en dan gemengd.

Geen opmerkingen: