woensdag, april 18, 2007

Schietpartij

Het nieuws staat hier bol van de schietpartij op Virginia Tech. Daar zal in Nederland ook wel het een en ander over te doen zijn. Na twee dagen van shock en menselijk drama, beginnen de analyses los te komen. De vraag: "Hoe had dit voorkomen kunnen worden?" wil de media maar al te graag beantwoorden.

Je hoort wel wat stemmen opgaan over het aan banden leggen van de wapenwet in Amerika. (Hier mag in prinicipe iedereen een wapen bezitten en bij zich dragen. Dat is geregeld in het tweede amandement op de grondwet. Het eerste amandement regelt de vrijheid van meningsuiting.) Er is één senator die durft te zeggen dat de wapenwetgeving onder de loep moet worden genomen, maar daarop volgen meteen anderen die beweren dat dit incident misbruikt wordt voor het maken van een punt door de anti-wapenlobby. Op de radio, tijdens een programma a la Standpunt NL, hoor je ook wel kritische geluiden over wapenbezit in de VS.

Waar men veel meer aandacht voor heeft in de analyses is de geestelijke gezondheidszorg in dit land. Zijn er wel voldoende behandelplekken, is de zorg goed genoeg en moeten de regels voor verplichte opname veranderd worden, zijn vragen die Amerikanen zich stellen.

Geen opmerkingen: