woensdag, februari 28, 2007

Zwangerschapsverlof

Cindy's baas is vandaag met zwangerschapsverlof gegaan. Volgende week dinsdag is ze uitgerekend, dus in principe kan ze elk moment bevallen. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen zo lang in hun zwangerschap doorwerken om hun verloftijd op te sparen tot na de geboorte van de baby.

Ik heb eens opgezocht hoe lang het officiele zwangerschapsverlof is bij Edelman. Schrik niet, maar dat is tien dagen. De praktijk is heel anders. Mijn vrouwelijk collega's zijn over het algemeen vier tot zes maanden uit de running, door allerlei andere regelingen gebruik te maken, zoals vakantiedagen, snipperdagen onbetaald verlog en van een regeling, genaamd 'short term disability' (STD) oftewel kortetermijn arbeidsongeschiktheid. Het is heel gebruikelijk om STD voor zwangerschaps- of ouderschapsverlof te gebruiken. Dit verlof geeft je recht op zes vrije weken. Ik weet niet wat Edelman biedt, maar gebruikelijk dat je tijdens STD is dat je 50 procent van je salaris ontvangt.

Het hangt van je werkgever af of je STD kunt opnemen, al is het in een paar staten bij wet geregeld en wordt je salaris ook door de overheid doorbetaald (in plaats van de werkgever) . Californie is er daar natuurlijk een van - hier zijn de belastingen ook hoger dan in de rest van de VS... Hier heb je ook nog een andere regeling: Family and Medical Leave Act (FMLA). Deze regeling geeft recht op 12 weken verlog met behoud van baan, behalve wanneer je voor een klein bedrijf werkt.

Hoe dan ook, op een paar staten na, is er in Amerika wettelijk niets vastgelegd met betrekking tot zwangerschapsverlof. Californie is ook hierbij weer de uitzondering...

Geen opmerkingen: