vrijdag, december 15, 2006

Zieken

Veel van mijn collega's zijn ziek of zijn dat de afgelopen tijd geweest. Vorig jaar rond deze tijd viel het me ook al op dat er zoveel mensen tegelijkertijd ziek zijn. Niet dat ze zich ziek melden en thuis blijven, de meesten komen naar kantoor of blijven een dagje thuis. En dan werken ze vaak ook nog van huis op die dag. Geen wonder dat mensen bij bosjes ziek zijn - als er zoveel mensen met die bacteriën rondlopen, kan zo'n griepje zich snel verspreiden.

Het is een mentaliteitskwestie denk ik. Het is heus niet zo dat mijn werkgever dit gedrag aanmoedigt; hier worden mensen naar huis gestuurd als ze ziek zijn en in ons personeelshandboek staat dat je op zo'n dag niet mag werken. Maar mensen doen het toch. Er was vanaochtend op een van de ontbijtshows een item over. Een onderzoek liet zien dat 64% van de Amerikaanse werkgevers zieke medewerkers aanmoedigt thuis te blijven als ze ziek zijn. In Nederland zou je er waarschijnlijk niet een eens opkomen om de vraag te stellen... en het antwoord zou waarschijnlijk een hoger percentage opleveren (denk ik).

Een groot verschil in Amerika is dat bij veel bedrijven het aantal ziektedagen beperkt is, net als bij vakantiedagen. Dat betekent niet dat je niet vaker ziek kunt zijn, maar dat je niet door betaalt wordt op die dagen. (Als je overigens echt langer ziek bent, zijn daar weer andere regelingen voor.) Je hoort mensen dan ook wel eens zeggen dat ze een ziektedag opnemen, alsof het een extra vrije dag is - ze zijn dan ook niet ziek. Het mag natuurlijk niet, maar als je zo weinig vrije en ziektedagen hebt, zou ik het misschien ook doen...

4 opmerkingen:

Joep zei

Zo, ineens veel grote mensen praat op je blog. Belasting, ziekte werkgevers... Serieuze tante geworden die zus van mij.
Bij ons is Abel vanmorgen naar de kapper geweest. 100% meegevallen als je het Inge en mij vraagt. Hij heeft van begin tot het einde stilgezeten en heeft ook nog een stuk of 10 smarties op. Die zag hij staan op de tafel en wilde niet verder zonder ervan gesnoept te hebben.
Zullen morgen wel een paar foto´s maken en doormailen. Ook van Yorrick.
Groet van je broer

Christel zei

Ik hoop dat het je niet verveelt... ik vind zelf de mix van onderwerpen wel aardig ;-) Ben benieuwd naar Abels nieuwe kapsel.

Marleen zei

Hij ziet er heel stoer uit!!

Christel zei

Stuur eens een foto!