vrijdag, december 29, 2006

Grace Period

Voor feestdagen als kerst en onafhankelijkheidsdag sluiten we altijd vroeger. Ook vandaag: ik was al om vier uur thuis. We besloten een DVDtje te huren bij Blockbuster, want die videotheek zit bij ons om de hoek. Het is een grote keten met vestigingen overal in Amerika, maar ze verliezen terein aan Netflix.(Flicks is een ander woord voor films.)

Netflix is een aantal jaren geleden begonnen met het vehuren van films op DVD op basis van een e-commerce model. Je kiest je films uit via internet en krijgt ze per post thuis gestuurd. Je betaalt een klein maandbedrag en je mag de films zo lang houden al je wilt; of ze zou vaak terug sturen als je wilt. Op de Netflix-site hou je een lijst bij van films die je wilt zien, en telkens als je een film terug stuurt in de meegeleverde envelop, krijg je automatisch een nieuwe van je lijst toegezonden. Ik zie regelmatig Netflix-enveloppen bij de post op kantoor liggen. Ik denk dat de meerderheid van mijn collega's lid is van Netflix.

Blockbuster biedt deze service sinds kort ook, dus dat geeft wel aan dat ze het moeilijk hebben.... voor ons heeft net geen zin, we wonen twintig stappen van de videotheek verwijderd, hebben zo'n 200 TV stations en huren sowieso niet zo vaak films.

We namen drie schijfjes mee, want je mag ze een tijdje in huis houden. De standaard huurperiode is een week, maar een van de drie films had een 'twee dagen-stikker'. Het meisje aan de kassa legde uit dat ze bij Blockbuster een 'grace period' van zeven dagen hanteren. Dat betekent dat ze geen boete in rekening brengen als je niet meer dan zeven dagen te laat bent met het terugbrengen van de DVD's. De huurtermijn voor de films is daarom in de praktijk niet twee en zeven dagen , maar negen en veertien dagen. Af en toe moet ik bijna lachen om de klatenservice hier...

We hebben An Inconvenient Truth gezien, de film van Al Gore. Als je hem nog niet gezien hebt, moet je dat zeker doen. Erg indrukwekkend.

Geen opmerkingen: