maandag, januari 03, 2011

Jerry Brown

Vanaf vandaag heeft Californie een nieuwe goeveneur. We worden niet meer geregeerd door Arnold Schwarzenegger; Jerry Brown heeft de leiding overgenomen. Op alle niveaus worden de resultaten van de afgelopen verkiezingen van kracht deze week: nieuwe goeveneurs, burgermeesters en congresleden treden aan. Bovendien gaan de nieuwe wetten van kracht aan het begin van nieuwe jaar. Zo is het in Californie niet meer strafbaar om een gram marijuana op zak te hebben.


Er is in de media veel te doen over de nieuwe samenstelling van het Huis van Afgevaardigden, omdat daar de Republikeinen nu de meerderheid hebben en Obama met hen zal moeten samenwerken om iets te kunnen bereiken. Aan de andere kant, kan die meederheid de samenwerken juist verbeteren. Voorheen hadden de Democraten de meerderheid in de twee kamers van het congres en was de president een Democraat. Alle regeringsverantwoordlijkheid lag volledig op de schouders van deze ene partij en Republikeinen konden makkelijk dwarsliggen, vertragen en kritiseren zonder al te grote politieke gevolgen.

Als het de komende twee jaar mis gaat, zullen de kiezers ook de vinger naar de Republikeinen wijzen. Het was aan het einde van 2010 al te merken dat de Republikeinen bereid zijn compromissen te sluiten (Obama jaste er voor de kerst zo'n vijf of zes grote wetsvoorstellen doorheen, inclusief het toestaan van homo's in het leger).

Alleen komt er nu een complicerende factor bij: een groot deel van de nieuwe Republikeinen in het Huis, zijn Tea Party vertegenwoordigers. Zij zijn in de voorverkiezingen niet door het partijbestuur vooruit geschoven, maar de burgers hebben hen omhooggestuwd. Zij hebben hun zetel verworven met beloften als het herroepen van de zorghervorming en minder bureaucratie. Deze lui zijn de partij niets verschuldigd en zullen minder makkelijk bereid zijn compromissen te sluiten.

Er wordt ook al gespeculeerd over wie het tegen Obama op gaat nemen bij de volgende presidentsverkiezingen. Vanaf nu zal alle politieke berichtgeving in het kader van de verkiezingen in november 2012 staan.

Geen opmerkingen: