dinsdag, oktober 26, 2010

Anti-establishment

Op 2 november heeft elke staat zijn eigen senaats-verkiezing, zijn eigen huis-van-afgevaardigden-verkiezingen en z'n eigen goeveneursverkiezing (en zo zijn er nog een aantal verkiezingen voor allerlei posities). Als inwoner van Californie krijg ik nauwelijks mee wat er in de andere staten speelt en wie daar de kandidaten zijn, omdat de meeste media niet nationaal zijn. En zelfs op de nationale zenders, zijn de reclameblokken op lokale markten en regio's gericht.

Er zijn uitzonderingen - sommige kandidaten komen wel op de nationale zenders. Dat gebeurt voornamelijk als een kandidaat een relletje schopt of een opvallende uitspraak doet. En dat gebeurt nog al eens dit jaar. Er zijn dit jaar heel wat kandidaten van buitenaf, zonder politieke ervaring. Het doet me af en toe denken aan de opkomst van Lijst Pim Fortuyn.

Deze kandidaten worden over het algemeen gesteund door de ultra-conservatieve Tea Party beweging en Sarah Palin. Ze gaan er prat op dat ze geen politieke ervaring hebben maar zijn erg vaag over wat ze willen veranderen, behalve dat er een andere aanpak nodig is en dat de overheid minder geld moet uitgeven, soms zelfs alle uitkeringen afschaffen, en minder belasting moet heffen. Een flink aantal is ook conservatief als het om sociale issues gaat: tegen abortus, geen gelijke rechten voor homo's en strenger optreden tegen illegalen.

Zo komtde Repubikeinse goeveneurskandidaat voor de staat New York, Carl Paladino, uit het onroerend goed en is blijkbaar gewend dat het er wat ruwer aan toegaat. In het begin werkte het dat hij steeds zij dat hij woedend ('mad as hell') is, maar toen een journalist hem confronteerde met een onderwerp waar hij liever niet over had, begon hij dreigementen te uiten.Maar de Republikeinse senaatskandidaat uit Delaware, slaat echt alles. Ze komt over als super-naief. Blijkbaar is ze in het verleden een activiste geweest tegen masturbatie - er zijn nog TV beelden van. Ook heeft ze jaren geleden op TV verteld dat ze tijdens haar schooltijd heeft gesnuffeld aan hekserij. Om dat feit te ontzenuwen, heeft ze een spotje gemaakt... alleen had dat een averechts effect. Vervolgens het heel Amerika over Christine de heks, inclusief het populaire Saturday Night Life!

Geen opmerkingen: