vrijdag, januari 07, 2011

Grondwet

Nog even over politiek, om precies te zijn over het congres, dat gisteren zijn eerste vergadering hield in nieuwe samenstelling. Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten, startte het congres met het voorlezen van de grondwet.

Vooral de leden van de Tea Party verwijzen vaak naar de grondwet - het voorlezen was dan ook op hun initiatief. Ze zeggen het te doen uit een bezorgdheid over het feit dat Amerika afdwaalt van de principes waarmee het land destijds is opgericht. Vaak zijn ze bezorgd dat nieuwe regelgeving niet in lijn is met wat de 'founding fathers' van de Verenigde Staten opschreven in 1787. De manier waarop ze aan de constitutie en de founding father refereren doet me denken aan hoe bijbelvaste christenen naar de bijbel, jesus en god verwijzen. Het is volgens mij ook geen toeval dat deze twee groepen overlappen.

Ik had het er laatst met een vriendin over die jurist is en zijn kon er niet over uit dat er mensen zijn die op deze manier de grondwet hanteren. Volgens haar moet je een grondwet zien als een raamwerk - basisprincipes die door de tijd op een andere manier geinterpreteerd en toegepast moet worden.

Gelukkig zijn er ook heel wat mensen die zo denken, al ben ik bang dat het 'claimen' van de grondwet iets is dat het goed doet bij grote groepen van de Amerikaanse bevolking... in de komende maanden zullen er nog wel meer van horen, vooral als de verkiezingsstrijd weer oplaait.

Geen opmerkingen: