zaterdag, januari 15, 2011

Publiek debat

Hier gaat het publieke debat sinds een week over het publieke debat... over de woordkeuze van politici en media. Dit alles naar aanleiding van de schietpartij in Tucson Arizona vorige week zaterdag.


Ik verondestel dat de aanslag op parlementslid Gabrielle Giffords en de moord van zes omstanders ook in Nederland op het nieuws is geweest. En ik vermoed dat daar inmiddels nauwelijks meer over bericht wordt.

Hier volgen de media de ontwikkelingen van alles wat met de schietpartij te maken heeft op de voet. Hoe het gaat met Gifford, die wonderbaarlijke vooruitgang boekt in haar genezing, de begrafenissen van de doden, de toespraak van Obama in Tuscon, de achtergrond en motieven van de dader en over het huidige politieke klimaat en of dat heeft bijgedragen aan het geweld.

Er was veel te doen om de woordkeuze van politici tijdens de laatse verkiezingen. Sarah Palin had het bijvoorbeeld "Don't Retreat, Instead - RELOAD" in de campagne geroepen... iets wat meer een uitspraak is voor een generaal in een oorlog; reload wijst op het laden van een geweer. Ook een kaart van Amerika op haar website waarop ze had aangegeven waar parlementsleden wonen wiens zetels wankelden, kwam in opspraak. De politici werden op de kaart namelijk aangegeven met een cirkel en kruis zoals in het vizier van een geweer.

Palin's weerwoord is dat de dader alleen gehandeld heeft en dat de maatschappij of politieke discussie daar geen schuld aan kan hebben. Hierdoor leek er een nieuwe ronde van moddergooien te beginnen, maar er waren genoeg ander politici die hierboven stonden.

Ook is er veel aandacht voor het jongste slachtoffer geweest, de negenjarige Christina Taylor Green. Ze was op 11 september 2001 gebeuren, op de dag dat de aanslag op het World Trade Center in New York plaatsvond. Ondanks haar jonge leefttijd was ze al erg geinteresseerd in politiek en Obama greep dit aan in zijn speech door te zeggen dat hij will streven naar een geciviliseerd politiek debat waardig of Christina. Dat sloeg hier bij links en rechts aan.

Er wordt nu gewerkt aan een andere manier om de 'State of the Union' (de Amerikaanse tegenhanger van de troonrede) vorm te geven. Niet de Democraten een aan kant van de zaal en de Rpublikeinen aan de andere, maar om en om.

Overigens zijn er naast de retoriek in politiek en media, ook naar andere oorzaken waar flink veel over te doen is. Met name de liberale wapenwetten in verschillende staten en de geestelijke gezondheidszorg in Amerika worden genoemd. De discussie over deze onderwerpen zal nog wel een tijdje voortduren en laat zien hoe gespleten Amerika op dit soort punten is.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Christel

Ook hier is het nog steeds nieuws. De uitvaart van het meisje is uitgebreid op TV geweest en steeds wordt benadrukt, dat ze op 9/11 is geboren.

Ook de toestand het het parlementslid wordt gevolgd, met de laatste mededeling dat ze een buisje in haar keel heeft gekregen en nu weer zelfstandig kan ademen.

Ook wij volgen het zie je wel.
Pap

Christel zei

Leuk om te weten. Heben ze in NL ook bericht over de reactie op en van Palin?

Natasja zei

Je kent mij niet, maar ik vond het wel zo netjes een berichtje achter te laten op je blog. Ik kwam op je site via AllesAmerikaForum. Leuk om je verhalen en ervaringen te lezen. Ik woon momenteel in Great Falls, VA (vlakbij Washington) en kom soms herkenbare dingen tegen. Leuk!