dinsdag, januari 25, 2011

'Troonrede'

Vanavond heeft Obama de 'State of the Union' gegeven. Deze toespraak wordt vaak vergeleken met de Nederlandse troonrede.

De beide kamers van het Amerikaanse Congres, de senaat en het huis van afgevaardigen, komen hiervoor samen. In voorgaande jaren zaten de Democraten aan een kant, en de Republikeinen aan de andere. Maar dit jaar zit iedereen door elkaar, een gebaar om symbolisch aan te geven dat de twee partijen vriendelijker met elkaar zullen omgaan en beter zullen samenwerken.

Obama gaf in de toespraak in grote lijnen aan wat zijn beleid vor 2011 zal zijn. De grootste nadruk legde hij op het creeren van meer banen. De werkloosheid is sinds zijn aantreden nog niet op een lager peil gekomen, wat de belangrijkste reden was voor het verlies van de Democraten in de afgelopen verkiezingen voor het congres.

Elk jaar, na afloop van de State of the Union geeft een lid van de andere partij een officieel commentaar op de toespraak. Dat is niet de leider van de partij, maar gewoon en van de politici. Dit jaar viel de beurt aan Paul Ryan. Alleen was hij dit jaar niet de enige... ook congreslid Michelle Bachman gaf een reactie namens de Tea Party. Een stuk kritischere reactie dan die van haar collega.


Het aparte is alleen dat de Tea Party geen politieke partij is en dat Tea Party-politici allemaal Republikeinen zijn... kortom, er zijn twee reacties van de Republikeinen. Het lijkt er bijna op dat Amerika wegraakt van het twee-partijenstelsel. Je merkt nu al dat de dynamiek daardoor heel anders wordt, want ineens is er een duidelijker midden bijvoorbeeld. Ook kan het een splitsing van de Republikeinse Partij betekenen, al verwacht ik dat niet 1-2-3. Desondanks is de indruk dat er interne onenigheid is en dat is niet goed bij de volgende verkiezingen...

Geen opmerkingen: