Conservatiever
De verkiezingscampagnes zijn in volle gang. In november gaan Amerikanen weer naar de stembus... althans een deel van hen want de opkomst bij de tussentijdse verkiezingen is traditioneel laag. Het gaat namelijk om het kiezen van congresleden en goeveneurs.
De kans is groot dat de Democraten hun meerderheid in het congres en de senaat verliezen. Dat gebeurt traditioneel vaak na het aantreden van een nieuwe president. Amerikanen zijn teleurgesteld over Obama en de Republikeinen weten daar munt uit te slaan. Ze weten Obama in de media af te tekenen als een gevaar voor de waarden en normen van Amerika - noemen zijn zorgwetgeving socialistisch en wijten de slechte economie aan hem.
Maar sinds de voorverkiezingen, waarbij de Republikeinen hun kandidaten kozen, zijn de kans wellicht wat verbeterd. In verschillende staten hebben kandidaten gewonnen die een stuk rechtser en conservatiever zijn dan de gemiddelde Republikein. Er heerst een anti-establishmentstemming, vergelijkbaar met die in Nederland tijdens de opkomst van Pim Fortuijn.
De oprukkende Tea Party Movement is een beetje te vergelijken met de SPF wat dat betreft, alleen is het geen politieke partij. Je kan het als de rechtse vleugel van de Republikeinse partij zien, maar de beweging lijkt steeds formelere vormen aan te nemen.
Omdat Amerka een twee-partijenstelsel kent, registreren de aanhangers van de Tea Party zich als Republikein. En iederen die als lid van de partij geregistreerd staat, kan zich ook kandidaat stellen. Dat betekent dat de Republikeinen nu in zo'n zes a zeven staten kandidaten heeft waar de partij wellicht zelf niet helemaal achter staat.
De vraag is ook of die mensen bij de parlementsverkiezingen, wanneer iedereen kan stemmen, het wel zullen halen. Hun ideeen zijn over het algemeen vrij radicaal - ze willen dingen als het afschaffen van de sociale zekerheid, een totaal verbod op abortus en een strenger immigratiebeleid. Het zou de Deocraten wel eens in de kaart kunnen spelen.
Hoewel de Tea Party een beweging is en geen formele structuur heeft, werpt Sarah Palin zich steeds meer op als de officieuze leider. Interessant genoeg zijn veel van de Tea Party kandidaten ook mediagenieke vrouwen net als zij, waarvan velen zich afvragen hoeveel diepgang en ervaring ze hebben.
Twee jaar geleden vroeg iedereen zich nog af of Amerika klaar was voor vrouwelijk leiderschap, maar dat lijkt snel te veranderen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten