zaterdag, oktober 23, 2010

Marijuana

Laatst liep ik voor het eerst langs een marijuana 'dispensary', in ieder geval zijn deze Californische variant van de Nederandse coffeeshop het me nog nooit eerder opgevallen. Dat is een plek waar je legaal marijuana kunt kopen, mits je een 'medical marijuana card' hebt tenminste. Het gebruik van van marijuana is in Californie toegestaan op medische indicatie. Zo'n kaart schijnt overigens vrij makkelijk te krijgen zijn en als je een jointje wilt roken, is er vast wel iemand in je kennissenkring die er een heeft.

Californie is een van acht staten waarin het gebruik cannabis voor medische doeleinden toegestaan is. Zonder zo'n medische kaart, maak je je nog steeds strafbaar als je marijuana rookt... al voert de politie in San Francisco officieus een gedoogbeleid.

Wellicht dat daar binnenkort verandering in komt. Een van de referenda op het stembiljet op 2 november gaat over de legalisering van softdrugs. Dit heeft overigens niet alleen te maken met het liberale karakter van Californie, maar ook met het begrotingstekort van de staat. Als de drug legaal zou zijn, zou de staat namelijk ook brlasting erover kunnen heffen. Ik ben benieuwd of het erdoor komt. Het schijnt dat een van de 'counties' met de meeste tegenstemmers in het noorden-westen van de staat ligt, op de plek waar de meeste marihuana verbouwd wordt. Dat is hoogst waarschijnlijk om dat de verbouwers bang zijn dat de prijzen enorm zullen dalen als het legaal wordt om wiet te roken.


Geen opmerkingen: