maandag, oktober 15, 2007

Valley Fever

Een collega is een aantal weken uit de running geweest. Hij was heel ziek omdat hij Valley Fever had. Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord en kon er met moeite Nederlandstalige informatie over vinden. Hij blijkt alleen in de droge deel van het zuidwesten van de VS voor te komen. De ziekte wordt veroorzaakt door de sporen van een schimmel die in de droge aarde leeft. Vooral landbouwers hebben er last van, al komt de ziekte ook dichterbevolkte gebieden binnen vanwege de vele nieuwbouw. Mijn collega liep de ziekte op bij een sportwedstrijd in Fresno dat in de San Joaquin Valley ligt... de vallei waar de ziekte naar vernoemd is.

De meeste mensen worden niet zo ziek van een besmetting, maar mijn collega had het hevig te pakken. Hij was zijn korte termijngeheugen en evenwicht volledig kwijt, veroozaakt door het vocht dat zich in zijn hersenen vormden. Ze hebben hem geopereerd en een drain aangelegd die hij de komende jaren moet houden. Hij voelt zich nu weer helemaal goed. En hij was erg blij dat hij een goede ziektekostenverzekering had, want handers had hij nu financieel aan de grond gezeten. Iets wat niet onvoorstelbaar is in de VS.

Een andere collega kwam vandaag terug van drie weken vakantie. Haar teamgenoten hadden haar werkplek versierd met slingers en een bordje met 'welcome back'. Kan je nagaan hoe bijzonder het hier is om zao lan vrij te nemen.

Geen opmerkingen: