maandag, oktober 29, 2007

Gezond

Bij Edelman is deze week in het teken van gezondheid onder het mom van 'Wellness Week'. Vanochtend kregen we een mail met een link naar een site met adviezen over een gezond ontbijt. Op de lijst staan tips als: neem je ontbijt met je mee om onderweg naar werk te eten, neem (desnoods) een stuk pizza mee voor in de auto, vind restaurants die open zijn als je van huis gaat, koop verse dingen, vermijd zoete cereals waaraan veel suiker is toegevoegd en eet liever een bagel dan een donut. Zo'n lijstje zegt impliciet veel over de ontbijtgewoonten van Amerikanen.

Veel van de geadviseerde dingen (behalve de pizza) stonden klaar in de keuken. In de middag werden weer gratis griepprikken gegeven, maar dit jaar besloot ik niet mee te doen.

Aan het einde van de dag was er een reanimatie-training. De docent begon met een algemene inleding over hart- en vaatziekten en vroeg wie zijn cholesterolgehalte kent. Het bleek dat slecht twee mensen dat wisten, waarop zijn opmerking was dat je pas weet wat je cholesterol is als je er een probleem mee hebt, omdat het niet in het belang van een arts is om je gezond te houden. Een arts runt hier een bedrijf en heeft dus geen belang bij gezonde mensen waar je geen pillen aan kunt voorschrijven. Of het zo zwart-wit is durf ik niet te zeggen, maar blijkbaar hebben mensen die indruk.

Wat betreft de reanimatie, leerden we een procedure. Onderdeel daarvan was dat je altijd eerst vragen of iemand zich niet goed voelt. Als iemand kan antwoorden, moet je vragen of je mag helpen. Voordat je iets doet, heb je de toestemming van de persoon in kwestie nodig, behalve als iemand bewusteloos is - dan mag je altijd ingrijpen. Mag, je moet niet. Al dit soort dingen zijn vastgelegd in een wet die de 'Good Samaratin Law' heet. Daarin is ook vastgelegd dat je niet verplicht bent om hulp te verlenen, maar als je het doet, heb je de verantwoordelijkheid de klus af te maken.

Geen opmerkingen: