zaterdag, maart 17, 2007

Schandalen

Mijn telefoon ging, maar toen ik opnam hoorde ik niets. Een paar seconden later begon iemand te spreken. Duidelijk een opname. Het was een oproep om deel te nemen in een demonstratie tegen de oorlog in Irak. Aanstaande maandag verzamelen voor het kantoor van Nancy Pelosi, afgevaardigde voor Californië in het Amerikaanse congres. Zulke telefoon-spam krijg je hier wel vakker, maar meestal is het voor een goedkope hypotheek.

De gemoederen raken hier steeds meer verhit rondom de oorlog en de beslissingen van Bush. De verkiezingskoorts is al hevig losgebarsten, dus de verschillende kandidaten voor de Democraten willen aantonen dat ze een andere koers kunnen varen. Daarbij komt dat de huidige regering in steeds meer schandalen verzeild raakt. Eerst waren het de slechte omstandigheden in de opvanghuizen voor gewonde soldaten (waar we het laatste nog niet over gehoord heben) en nu is het het ontslag van acht procureurs generaal waar veel ophef over is. En dan is er nog de zaak 'Scooter Libby' die blijft opduiken in het nieuws. Libby was de medewerker van Cheney die de indentiteit van een CIA spion prijsgaf toen haar echtgenoot kritisch uitliet over de oorlog in Irak.

In Nederland waren er vast verschillende moties van wantrouwen ingediend, en waarschijnlijk had het er ook minstens een daarvan gehaald. Hier hoor je ook af en toe stemmen opgaan voor 'impeachment' (het afzetten) van Bush, maar dat geluid hoor je vooral van protestgroepen en nauwelijks van politici of de media. Wat is niet is kan nog komen, maar omdat de president hier gekozen wordt en niet een uitvloeisel is van parlementsverkiezingen, liggen de krachtenvelden anders. Ook als het congres zijn steun op zou zeggen, kan Bush blijven regeren. Hij heeft het recht op veto en daarmee kan hij heel wat gedaan krijgen.

Geen opmerkingen: