zondag, april 09, 2006

Rampen

Bij de krant van vandaag zat een brochure van de 'Office of Emergency Services' van San Francisco in samenwerking met Homeland Security. In de brochure, genaamd '72 hours', geeft de overheid uitleg over wat te doen in geval van een ramp, zoals een aardbeving, overstroming, brand of terroristische aanval. Er staat ook in wat je moet doen ter voorbereiding, zoals zorgen dat je een contactpersoon hebt buiten de stad, zorgen voor nooduitgangen in elke kamer en voldoende eten en drinken om minstens drie dagen door te komen (vandaar de 72 uur).

Dit is een utivloeisel van de lessen van Katrina, en voor een deelzelfs van 11 september. De timing heeft ook te maken met de rampen die San Francisco en omgeving getroffen hebben. Op 18 april is het precies 100 jaar geleden dat de grote aardbeving van 1906 plaats vond. Meer dan de helft van de bevolking werd dakloos door deze ramp, met name omdat er na de aardbeving een grote brand uitbrak. In de media is veel aandacht voor de ramp van 1906, en er is veel discussie over een mogelijke nieuwe aardbeving, omdat altijd gezegd wordt dat dergelijke dingen slechts een keer in de honderd jaar voorkomen. Er wordt alle aan gedaan om een aardbeving beter te voorspellen en ervoor te zorgen dat mensen beter voorbereid zijn op een ramp.

Daarnaast is er veel te doen over een mogelijk andere ramp, namelijk een aardverschuiving of modderstroom. Vanwege de ogebruikelijke hoeveelheid regen van de afgelopen tijd raakt de grond verzadigd en kan het gebeuren dat hele delen van een berg verschuiven. En dan is er nog het risico van overstroming waarover je veel hoort omdat het systeem van dammen en dijken verouderd is en hoognodig verbeterd moet worden. Gouveneur Schwarzenegger probeert er budget voor vrij te maken, maar heeft niet de instemming die nodig is.

Dus veel over rampen en potentiele rampen in het nieuws...
Daarnaast is er veel aandacht voor de politieke discussie over illegale immigranten. Bush heeft een wetsvoorstel ingediend dat van illegale immigratie een misdrijf maakt. De discussie lijkt veel op die in Europa een aantal jaren geleden. Hier is enorm veel
protest tegen de criminalisering van illegalen.

Geen opmerkingen: