donderdag, april 06, 2006

Proeftijd

Een nieuwe collega blijkt niet over de capaciteiten te beschikken die we van hem verwacht hadden. Hier bestaat een proeftijd van 90 dagen, daarom moeten we binnenkort beslissen of bij kan blijven. In de eerste 90 dagen kun je hier iemand onslaan zonder opgaaf van reden. Ik vroeg zijn manager waarom die 90 dagen relevant zijn, als je iemand te allen tijd kunt ontslaan.... dat is tenminste het beeld dat ik als Nederlander heb.

Het is inderdaad zo dat je hier iemand in principe altijd kunt ontslaan, maar niet zomaar. Er moet ook hier een gegronde reden zijn. Als iemand niet meer in zijn proeftijd zit en niet functioneert, moet je zorgen dat je alles documenteert. Er is een formulier dat ingevuld moet worden waarin uiteengezet wordt op welke punten de medewerker moet verbeteren, vervolgens vindt er een gesprek plaats met de betreffende persoon hierover. De medewerker krijgt 90 dagen om verbetering te laten zien en als het doel niet gehaald wordt, is er genoeg reden om iemand te ontslaan. Het is erg belangrijk om alles een dossier op te bouwen, want als er aanleiding is om te denken dat een medewerker ontslagen is voor andere redenen dan zijn of haar functionere, zoals ziekte, huidskleur, of iets dergelijks, loopt de werkgever risico om 'gesued' te worden. Een Amerikaanse werkgever is maar al te bang om een rechtzaak aan zijn broek te krijgen.

Ik heb de indruk dat hier niet lichter met ontslag omgegaan wordt dan in Nederland. De losse arbeidcontracten lijken eerder in het nadeel van de werkgever te werken, want de opzegtermijn is hier meestal twee weken, en vaak korter.

Geen opmerkingen: