zaterdag, april 08, 2006

Downtown

Na een ontbijt in Charlie's Coffeeshop bij ons op de hoek van de straat en een wandeling naar de top van Bernal Heights zijn we de stad in gegaan. Voor mij was het de eerste keer sinds we hier wonen dat ik in 'downtown' San Francisco was... Da's trouwens niet helemaal waar, voor mijn werk heb ik een paar afsrpaken in de stad gehad. Maar nu gingen we met BART, de sneltram/metro hier, naar het centrum on te winkelen. Het dichtstbijzijnde metrostation is vijf 'blokken' van ons huis; een minuut of zeven lopen. Cindy had al twee Bart-kaarten gekocht, maar die moesten bijgetankt worden. Een ticket voor Bart ziet eruit als een dun pasje waar je geld op kunt laden. We hebben er maar meteen 10 dollar opgezet.

Op de kruising van Market Street en Powell, vier stations verderop, is een winkelgebied. Daar is ook een begin- en eindpunt van de beroemde
cable cars, dus het barstte er van de toeristen... en de daklozen en straatmuzikanten. Zodra we het metrostation uitkwamen, zagen we een tapdancer en een lange rij wachtende mensen voor het ticketloket van MUNI. MUNI is het openbaar vervoersbedrijf in de stad, waar de cable cars ook onder vallen. Een bus of trolleybus heet hier in de volksmond een muni.

Voor het eerst in lange tijd had The Gap weer eens een leuke collectie. Seizoen na seizoen sloegen ze de plank mis, waardoor het slecht gaat met het bedrijf en de aandelenkoers daalde. Deze keer hebben we er diverse leuke dingen gevonden.

De service in winkels hier, is niet te vergelijken met Nederland. Af en toe wordt je er gek van hoor. We gingen bijvoorbeeld ook naar Victoria's Secret en daar werden we om de haverklap aangesproken. Of we hulp nodig hadden om onze maat te vinden, of we konden vinden wat we zochten, enzovoort. Wat wel handig is, is dat je na het passen niet alle kleding zelf in de rekken terug moet gaan hangen. Dat doet het winkelpersoneel voor je. Het is ook heel gebruikelijk dat ze kleding uit handen nemen als je nog aan het winkelen bent - dan hangen ze vast een en ander een een pashokje, dat meestal veel groter is dan wat ik in Nederland gewend ben. Als je na het passen iets gevonden en je wilt nog verder winkelen, leggen ze de gekozen spullen bij de kassa.

Met volle tassen gingen we weer naar huis. Nu even rusten en opfrissen, want willen zo nog uitgaan.

Geen opmerkingen: