woensdag, februari 08, 2006

Cartoon

De discussie over de cartoon in de Deense krant is ook hier losgebarsten. Een paar collega' s hebben me gevraagd wat ik ervan vind en op CNN is het onderwerp van gesprek. Mijn eerste reactie is dat dit om vrijheid van meningsuiting gaat. De meningen hier zijn genuanceerd, maar ik heb het idee dat de balans net iets uitslaat naar respect voor geloof. Veel mensen snappen niet waarom de media in Europa zo'n punt maken van een spotprent en waarom er olie op het vuur gegooid wordt. De spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Europa zijn hier niet voelbaar. Sterker nog, hier barst het van de minderheden en in ieder geval in Californie lijkt dat geen grote wrijvingen op te leveren. Als je alleen zo'n situatie kent, is het moeilijk je voor te stellen dat ook heel anders kan zijn.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Christel, je hebt wel paradijselijk werk lijkt me. Tja, die cartoons; het gaat natuurlijk niet om de vrijheid van meningsuiting. Dat is alleen maar een uitvlucht van regeringen die het benauwd krijgen. In werkelijkheid is bijna het hele Westen bezig een oorlog te voeren tegen het terrorisme dat vereenzelvigd wordt met de Islam. En nu begint de soep onderhand op kookpunt te komen. Wij gaan zelf binnenkort naar India. Daar is het ook al onrustig geworden vanwege de cartoons! Hartelijke groeten Jaap en Marga

Christel zei

Hi Jaap en Marga,

Alles goed met jullie?
Het is echt een spiraal. Maar het meest opvallende vanuit hier gezien, is dat je niet doorhebt hoe hoog de spanningen in de rest van de wereld oplopen. Hier zijn gen spanningen, die zijn alleen op het nieuws. Maar misschien is dat mijn beperkte gezichtsveld.

Veel plezier in India - ik vermoed dat daar ook nog plekken zijn waar de spaning niet voelbaar is...

Christel