Het Republikeins verkiezingscircus is van South Carolina naar Florida verhuisd, waar deze week de 'primaries' plaatsvinden. De kandidaten richten hun campagnes volledig op die staat en de rest van Amerika volgt wat daar gebeurt.
Wat we vooral horen is dat het aantal negatieve TV-spotjes ongekend hoog is en dat de boodschap harder is dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met de 'super PACs'. PAC staat voor 'political action committee'. Een super PAC is een groep die een kandidaat steunt maar officieel niet gelieerd is aan de kandidaat.
Een aantal jaren geleden, werd de hoogte van donaties aan aan politieke kandidaten aan banden gelegd. Die mogen maximaal 5000 dollar bedragen en de donatie moet publiek zijn. Maar omdat een superPAC onafhankelijk is, gelden die regels niet, zo oordeelde de hoogste rechter in 2010. Een kandidaat mag daarom totaal geen contact hebben met de mensen die voor een superPAC werken.
Maar ondertussen is het wel duidelijk welk superPAC welke kandidaat steunt. Vaak worden ze gevormd door een multimiljonair die een paar miljoen uittrekt. Ze hebben namen als 'American Crossroads', 'Winning Our Future' en 'FreedomWorks for America'. Zij zijn meestal de afzender van de negatieve spotjes... ze worden ook wel 'attack ads' genoemd.
Hier twee voorbeelden: de eerste is tegen Newt Gingrich en de tweede tegen Mitt Romney.
Geloof het of niet, maar zondag ging ik naar Christine's huis om een American Football wedstrijd te kijken... en het was niet eens de Super Bowl. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik ging voor de gezelligheid, want er was een hele groep vriendinnen die ik sinds de kerst al niet meer gezien had.
De reden waarom iedereen de wedstrijd wilde zien, was omdat de San Francisco 49ers in de halve finale van de play-offs stonden. Bovendien speelden ze tegen de New York Giants, en iedereen hier kent wel iemand in New York of komt er zelf vandaan. Doordat ik beide steden goed ken, kijk ik toch heel anders naar zo'n wedstrijd dan wanneer je iets met de steden waar de teams vandaan komen hebt. Bovendien zou winnaar doorgaan naar de Super Bowl.
Tot voor vorig weekend, had ik hier totaal geen benul van. Maar toen ik vorige week zaterdagmiddag op Mission Street liep, werd het me al snel duidelijk dat de Niners (zoals het team door de fans genoemd wordt) een belangrijke wedstrijd gewonnen hadden. Minstens een uur lang reden de auto's met constante klaxons en mensen die uit de ramen hingen.
Maar de wedstrijd vond zelfs ik spannend. De stand ging lange tijd gelijk op, maar de Niners hebben in de verlenging uiteindelijk verloren.
Voor het eerst in zes jaar was ik weer eens bij CES, de grote elektronikabeurs die elk jaar in Las Vegas plaatsvindt. Even twee dagen op en neer, want veel langer houd ik het in Vegas niet uit. Die stad is gewoon te onecht voor me: replica's van Parijs en New York, imitatie-daglicht en nepgoud in de casino's, veel te veel siliconen borsten en ontelbare mensen die voor al deze misleidingen gaan.
Nou is Vegas wel veranderd over de afgelopen jaren. De nieuwere hotels zijn veel smaakvoller ingericht met meer oog voor moderne architectuur en design. Dat nieuwe deel van Vegas heet City Center. Er zijn steeds meer goede restaurants van beroemde koks en delicatessen die van over de hele wereld worden ingevlogen. En naast gokken, zijn er tegenwoordig allerlei andere vormen van vertier. Zo heeft Cirque du Soleil hier een aantal permanente voorstellingen. In Vegas doen ze alles wat de rest van de wereld doet, maar allemaal op een plek en allemaal een tandje groter of beter, waardoor het iets onwerkelijks krijgt. Zo hebben de betere hotels elk een eigen conferentiecentrum, en zijn er superhippe nachtclubs in de luxere hotels waar New York aan kan tippen.
CES zelf is ook niet echt een lolletje. Hij is enorm groot, waardoor het moeilijk de weg vinden is en door de bommen het bos te zien. Door alle airconditioning krijg je droge ogen en huid, je voeten en rug doen zeer van de hele dag staan en lopen en je besteedt veel te veel tijd met wachten voor een taxi (de enige manier om ergens te komen). Dat laatste doe je overigens altijd netjes in de rij bij de uitgang van een hotel, want anders word je niet opgepikt.
Omdat de beurs veel vakgenoten, journalisten en bloggers aantrekt, ging ik er toch even heen. De eerste avond bracht ik door bij een soort mini-beurs die voor de pers gehouden werd. Via een vriendin kon ik er naar binnen. De volgende dag had ik een aantal afspraken en 's avonds naar een borrel voor bloggers in Tao, de nachtclub van de Venetian, ingericht met grote boedha-beelden. Daarna door naar de nachtclub van een van de luxere hotels in de stad: XS in de Wynn/Encore, want we hadden gehoord dat Tiësto daar speelde op het feestje van Intel en HP. We praatten onszelf naar binnen, want we waren te laat om te registreren. Dat was echt de moeite waard... heel cool om hem een keer live te zien.
De landingsbaan bij zonsondergang (bewerkt met wat iPhone foto-apps)
Het persevenement in een van de vele 'ballrooms' van een van de vele hotels in Vegas
Cathy, die me ervoor zorgde dat ik het mee kon maken
Natuurlijk is er gratis drank. Naast wijn en bier, wordt er van alles met vodka gemixt.
Een van de bloggers schoot nog even een video toen ik in gesprek was met twee andere bloggers....
CES zelf, in het 'convention center' van Las Vegas
De automerken waren dit jaar goed vertegenwoordigd
Het typische tapijt van het Las Vega Convention Center
Vegas bij nacht - het uitzicht van de kamer in Mandalay Bay.
Zaterdagavond was ik naar Jen gegaan, die in de bossen van die in Mill Valley woont. Mill Valley is een van de plaatjes in Marin County aan de overkant van de Golden Gate ten noorden van San Francisco. Ze woont een kwartierte rijden van het Zen Centrum 'The Green Gulch' vandaan, waar we zondagochtend heen gingen. Zen is de Japanse vorm van Boedisme en hier in de Bay Area is veel interesse voor Oosterse religies en gerelateerde zaken als meditatie, yoga en alternatieve geneeswijzen.
Om negen uur moesten we er zijn om met de meditatie mee te kunnen doen. Die duurde 45 minuten en werd gevolgd door toespraak van een dharma leraar over het leven van een van de boedha's. Na afloop was er thee voor iedereen. Omdat er een retraite gaande was, waren er geen muffins, die normaal gesproken ook gratis worden uitgedeeld.
Jen en ik vervolgde onze dag met een wandeling. We liepen over het enorme terrein van het Zen Centrum, waar van alles en nog wat biologisch verbouwd wordt naar het strand. Gewoon even in de zon zitten, want het was een uitzonderlijk mooie dag, en naar de golven kijken.
En toen was het tegen drie uur en hadden we honger. We gingen naar de Pelican Inn voor een hapje. Je waant je bijna in Engeland hier - het gebouw zou zo Engelse 'country side' kunnen staan, op het menu staan zaken als 'fish & chips' en 'shepherd's pie', en ze hebben er Engels bier van het fust. We genoten van onze vis en biertje op het gras in de zon. Een perfekte manier om de dg af te sluiten.
Vandaag was het zover: de eerste voorverkiezing van de Republikeinen vond plaats. Daarmee bepalen ze wie hun presidentskandidaat wordt. Nu nog 49 te gaan, want elke staat heeft z'n eigen voorverkiezingen. Iowa trapte af, zoals traditioneel gebruikelijk. Even zag het ernaar uit dat het ging veranderen toen sommige staten hun verkiezingen vervroegden, maar Iowa sprong voor alle andere staten. Vandaar dat verkiezingsseizoen een stuk vroeger begint dit jaar.
Iowa's methode om een kandidaat te kiezen is niet een kwestie van een stembiljet invullen. Daar hebben ze de 'caucuses', waarbij mensen samenkomen in buurthuizen, schoolgebouwen en sporthallen om te debatteren en elkaar te overtuigen van wie de beste kandidaat is. Stemmen vindt plaats door te gaan zitten of staan bij de andere supporters van een kandidaat.
Ondanks de vroege timing, wordt er al maandenlang afgeteld naar deze verkiezingen. Dagelijks op het nieuws hoorde je 'nog slechts 45 dagen tot de Iowa caucuses', 'nog slechts 40 dagen tot de Iowa caucuses' en tegen het einde 'nog slechts 48 uur tot de Iowa caucuses'. En constant waren er nieuwe peilingen, waarin steeds weer een andere kandidaat het voortouw leek te nemen.
De ene na de andere expert legde uit dat Iowa niet representatief is voor de rest van Amerika. Iowa staat bekend als een plattelandsstaat, waar vooral mais en sojabonen verbouwd worden. Veel van de boeren zijn van Noord-Europese afkomst en zijn streng protestants. Sinds ik dat weet, snap ik het bekende schilderij van Grand Wood 'American Gothic' een stuk beter.
Het is ook de reden waarom Rick Santorum er gewonnen heeft, al is het met een verschil van 18 stemmen op Mitt Romney. Rick kwam uit het niets, maar staat voor 'family values', ofwel de familie als de hoeksteen van de samenleving. In Amerika betekent dat, dat je tegen het openstellen van het huwlijk voor homoparen bent, tegen sex voor het huwlijk en daarmee ook tegen abortus en soms zelfs anti-conceptie. Onder deze groep is het ook populair om je kinderen thuis te scholen, want ouder zijn het meestal niet eens met het onderwijs op de openbare school.
Romney, die allom verwacht wordt het tegen Obama te gaan opnemen, won zijn stemmen omdat bij als het meest verkiesbaar in de landelijke verkiezingen gezien wordt. We zullen het zien...
UPDATE, 4 januari 2012: Vanochtend blijkt dat Romney de winnaar is met acht stemme.
Na zes jaar heb ik de kabel opgezegd, voor zowel televisie als internet. In het afgelopen jaar heb nauwelijks op de bank gezeten om TV te kijken. Tegenwoordig kijk ik dat beetje televisie (vooral het nieuws) op mijn iPad of iPhone via podcasts of apps as Hulu en ABC Player. Maar daarvoor heb je een snelle internetverbinding nodig, dus ik moest een alternatief vinden voor Comcast, het kabelbedrijf hier. Natuurlijk is er ADSL van AT&T, maar da's minder snel en de klantenservice is net zo bagger.
Een collega vertelde me dat hij een jaar geleden geswitcht is naar Monkey Brains, een lokale internetprovider die een antenna op je dak plaatst voor een snelle verbinding. Vanaf nu betaal ik 35 dollar per maand, in plaats 120.
En het is niet zo dat ik geen TV meer kan kijken, want ik heb ook een Roku aangeschaft, een klein doosje dat TV programma's via internet binnenhaalt. Draadloos. Ik kan niet alles zien, maar genoeg voor die ene avond per maand. Ik kan er ook films on-demand mee zien, foto's op Facebook bekijken en naar mijn Pandora radiostations luisteren.
En nu ik toch bezig ben... ik heb ook een Sonos-speaker aangeschaft voor in mijn slaapkamer. Om eerlijk te zijn, ik wilde 'm aanschaffen, maar toen ik het erover had op Twitter, kreeg ik een reactie van iemand van dat bedrijf. Blijkbaar vond hij me interessant genoeg om me zo'n luidsprekersysteem gratis toe te sturen.
Je verbindt een klein apparaat, de bridge, met je draadloze router en vervolgens kun je in je hele huis de Sonos luidsprekers plaatsten. Ze hebben alleen een stopcontact nodig en maken draadloos contact met die bridge en zo met je netwerk en het internet.
Als mijn computer ook aanstaat kan ik naar alle muziek in mijn iTunes luisteren. Maar ik kan ook naar Spotify, Pandora en internationale radiostations luisteren. De keuzes zijn eindeloos. En mijn iPhone is de afstandsbediening. Echt super.
Oudejaarsavond heb ik met een groep vriendinnen doorgebracht in het huis van Alicia, net als vijf jaar geleden. Er was een buffet van hapjes die door iedereen waren gemaakt en meegebracht. Iemand had zelfs zelf zalm gerookt. Anderen hadden voor champagne en versiering gezorgd en zo bouwden we een gezellig feestje. Rond middernacht stonden we met z'n allen in de huiskamer te dansen.
Typisch voor San Francisco, waar iedereen super bewust is van gezondheid en milieu: met eten was rekening gehouden met ieders voorkeuren, gevoeligheden en allergien. Er waren heel wat vegetarische hapjes, glutenvrij brood en lactosevrij vanille-ijs. Locale bedrijven springen zelfs in op deze trend... zelfs op de verpakking van de wegwerpbordjes stond 'glutenfree' en op het wijnetiket werd vermeld dat de wijn 'vegan' was... gelukkig geen dierlijke producten in de wijn! ;-)
Op deze blog schrijf ik voor familie en vrienden over mijn dagelijks leven in de VS. Hoe ziet leven en werken in Amerika eruit door Nederlandse ogen? Dat ontdek ik sinds 12 november 2005. Sindsdien ben ik in Californië.
**********************************
In English - In 2005, I transfered from Amsterdam to San Francisco and I have been blogging ever since. I write in Dutch about life and work in America for my friends and family in The Netherlands.