maandag, januari 30, 2012

Super PAC

Het Republikeins verkiezingscircus is van South Carolina naar Florida verhuisd, waar deze week de 'primaries' plaatsvinden. De kandidaten richten hun campagnes volledig op die staat en de rest van Amerika volgt wat daar gebeurt.

Wat we vooral horen is dat het aantal negatieve TV-spotjes ongekend hoog is en dat de boodschap harder is dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met de 'super PACs'. PAC staat voor 'political action committee'. Een super PAC is een groep die een kandidaat steunt maar officieel niet gelieerd is aan de kandidaat.

Een aantal jaren geleden, werd de hoogte van donaties aan aan politieke kandidaten aan banden gelegd. Die mogen maximaal 5000 dollar bedragen en de donatie moet publiek zijn. Maar omdat een superPAC onafhankelijk is, gelden die regels niet, zo oordeelde de hoogste rechter in 2010. Een kandidaat mag daarom totaal geen contact hebben met de mensen die voor een superPAC werken.

Maar ondertussen is het wel duidelijk welk superPAC welke kandidaat steunt. Vaak worden ze gevormd door een multimiljonair die een paar miljoen uittrekt. Ze hebben namen als 'American Crossroads', 'Winning Our Future' en 'FreedomWorks for America'. Zij zijn meestal de afzender van de negatieve spotjes... ze worden ook wel 'attack ads' genoemd.

Hier twee voorbeelden: de eerste is tegen Newt Gingrich en de tweede tegen Mitt Romney.
Geen opmerkingen: