dinsdag, januari 03, 2012

Iowa

Vandaag was het zover: de eerste voorverkiezing van de Republikeinen vond plaats. Daarmee bepalen ze wie hun presidentskandidaat wordt. Nu nog 49 te gaan, want elke staat heeft z'n eigen voorverkiezingen. Iowa trapte af, zoals traditioneel gebruikelijk. Even zag het ernaar uit dat het ging veranderen toen sommige staten hun verkiezingen vervroegden, maar Iowa sprong voor alle andere staten. Vandaar dat verkiezingsseizoen een stuk vroeger begint dit jaar.

Iowa's methode om een kandidaat te kiezen is niet een kwestie van een stembiljet invullen. Daar hebben ze de 'caucuses', waarbij mensen samenkomen in buurthuizen, schoolgebouwen en sporthallen om te debatteren en elkaar te overtuigen van wie de beste kandidaat is. Stemmen vindt plaats door te gaan zitten of staan bij de andere supporters van een kandidaat.

Ondanks de vroege timing, wordt er al maandenlang afgeteld naar deze verkiezingen. Dagelijks op het nieuws hoorde je 'nog slechts 45 dagen tot de Iowa caucuses', 'nog slechts 40 dagen tot de Iowa caucuses' en tegen het einde 'nog slechts 48 uur tot de Iowa caucuses'. En constant waren er nieuwe peilingen, waarin steeds weer een andere kandidaat het voortouw leek te nemen.

De ene na de andere expert legde uit dat Iowa niet representatief is voor de rest van Amerika. Iowa staat bekend als een plattelandsstaat, waar vooral mais en sojabonen verbouwd worden. Veel van de boeren zijn van Noord-Europese afkomst en zijn streng protestants. Sinds ik dat weet, snap ik het bekende schilderij van Grand Wood 'American Gothic' een stuk beter.

Het is ook de reden waarom Rick Santorum er gewonnen heeft, al is het met een verschil van 18 stemmen op Mitt Romney. Rick kwam uit het niets, maar staat voor 'family values', ofwel de familie als de hoeksteen van de samenleving. In Amerika betekent dat, dat je tegen het openstellen van het huwlijk voor homoparen bent, tegen sex voor het huwlijk en daarmee ook tegen abortus en soms zelfs anti-conceptie. Onder deze groep is het ook populair om je kinderen thuis te scholen, want ouder zijn het meestal niet eens met het onderwijs op de openbare school.

Romney, die allom verwacht wordt het tegen Obama te gaan opnemen, won zijn stemmen omdat bij als het meest verkiesbaar in de landelijke verkiezingen gezien wordt. We zullen het zien...

UPDATE, 4 januari 2012: Vanochtend blijkt dat Romney de winnaar is met acht stemme.

2 opmerkingen:

Frans zei

Nou het is niet te hopen dat die Rick Santorum gaat winnen, want Amerika is al conservatief genoeg.

Christel zei

Dat verwacht niemand. Ook hier in de media wordt aangegeven dat hij nogal extreem in zijn denkbeelden is en dat hij daarom in een staat als Iowa kan winnen. We zullen het morgen zien hoe hij het in New Hampshire doet, een veel progressievere staat.