donderdag, november 10, 2011

Gestemd

Elke eerste dinsdag in november is verkiezingsdag in Amerika. In een oneven jaar gaat het echter alleen om lokale en staatsverkiezingen, en referenda; geen landelijke verkiezingen waardoor 2011 toch als een 'off-election year' beschouwd wordt.

San Franciscans gingen onder andere naar de stembus om een nieuwe burgermeester te kiezen. In tegenstelling tot de rest van Amerika, waar er vaak maar twee kandidaten zijn, waren er hier zestien. In de nationale media deden ze daar een beetje lacherig over, "typisch San Francisco". De stad heeft vanaf nu haar eerste burgermeester van Chinese afkomst, Edmund Lee.

In de landelijke media was ook aandacht voor andere in het oog springende verkiezingen en referenda. Zo was er in Ohio een referendum om een nieuwe wet terug te draaien. De Republikeinse gouveneur van die staat had collectief onderhandelen door vakbanden verboden, maar daar werd met 61 procent van de stemmen weer een einde aan gemaakt.

In Mississippi werd getemd op een voorstel om de definitie van menselijk leven te veranderen door het te laten beginnen bij de eerste bevruchting. Op het eerste oog iets wat alle abortussen illegaal zou maken (inclusief na incest en verkrachting, of als het leven van de moeder bedreigt wordt door de zwangerschap), maar bij nader inzicht zou die definitie verderstrekkende gevolgen hebben. Een miskraam zou tot verdenking tot moord kunnen leiden en IVF, waarbij meerder eitjes worden bevrucht maar niet allemaal ingepland, zou ook schier onmogelijk gemaakt worden. Gelukkig zagen genoeg Mississippiers dat ook in. Ondanks dat het de meest conservatieve (en waarschijnlijk de meest Christelijke) staat in de VS is heeft het 'personhood amendment' het niet gehaald.

Dit soort verkiezingen worden gezien indicatoren voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De presidentskandidaten krijgen een graadmeter van welke ideeen aanspreken en welke niet.

De voorverkiezingen zijn hier overigens al maanden dagelijks in het nieuws. De Republikeinen die een gooi naar het presidentschap willen doen hebben zich de afgelopen tijd kandidaat gesteld en de een na de ander schiet omhoog in de peilingen en valt vervolgens naar beneden. Eerst was het Michelle Bachmann, toen Rick Perry en nu Herman Cain. De volgende is wellicht Newt Gingrich, want Herman lijkt ook alweer op z'm retour vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie in zijn vorige rol. De enige die op een constant niveau in de peilingen blijft is Mitt Romney, maar hij komt tot nu toe niet boven de 25 procent uit. Het wordt dus nog spannend en er zal nog met heel wat modder gegooid worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Christel
Heb jij al mogen stemmen?
Pap

Christel zei

Om te stemmen moet je Amerikaans staatsburger zijn. Dat ben ik niet. Over twee jaar, als ik mijn Green Card vijf jaar heb, zou ik het kunnen aanvragen, maar of ik dat zal doen wet ik nog niet.