maandag, januari 04, 2010

Aanslag

Afgelopen weekend terug gekomen van mijn langste vakantie sinds ik in de VS woon: 16 dagen Nicaragua. Een bestemming die ik kan aanraden.

Het nieuws over de mislukte aanslag tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit was me niet ontgaan, inclusief het feit dat een Nederland die de dader besprong. Hij wordt hier als een held beschouwd.

Ik was erg benieuwd wat de gevolgen van dit incident voor de beveiliging van toekomstige vluchten zou betekenen. Op Internet las ik dat je geen bagage meer op schoot zou mogen tijdens de vlucht, je niet meer op zou mogen opstaan een uur voor de landing en dat iedereen gefusieerd gefouilleerd moet worden. De laatste twee maatregelen werden inderdaad ingevoerd.

De media hebben het hier nog dagelijks over de 'Christmas Day bombing', al is Jasper totaal uit de berichten verdwenen. Het nieuws focust vooral op het de vraag of deze aanslag voorkomen had kunnen worden. De Republikeinen wakkeren deze discussie maar al te graag aan... met Dick Cheney voorop. Volgens hem speelt Obama terroristen in de kaart door net te doen alsof Amerika niet in oorlog is.

Vandaag kwamen daar een nieuwe stoom van commentaren en artikelen overheen die de motieven van Cheney in vraag stellen en met allerlei bewijzen aantonen dat Obama wel degelijk weet dat het land dat hij leidt twee oorlogen voert. Een ding is zeker: het laatste woord is nog lang niet gevallen over deze aanslag.

Beste wensen voor 2010 allemaal!

3 opmerkingen:

jAap zei

Gewoonlijk val ik niemand lastig over spelfouten, - zeker niet als iemand al lang in het buitenland verkeert - maar die van jou is wel heel dramatisch: waar je gefouilleerd bedoelt, lijkt het meer op gefusilleerd (=doodgeschoten), voor je het vliegtuig in mag. Groeten, Jaap

jAap zei

Overigens echt te mal voor woorden dat men zich er zo druk over maakt. Benno Baksteen ("what is in a name"), voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, beschouwt dit als een van de kleine alledaagse risico's die tot het leven behoren. En zo denk ik er ook over. De rest van de drukte is alleen een opmaat tot wapengekletter. Mij valt op dat voor Amerikanen in heel veel gevallen (zie de films bijv.) geweld bijna altijd de oplossing is voor de problemen.

roelof zei

Toen ik gefusilleerd zag staan, dacht ik meteen, daar ga ik een reactie over schrijven. Maar, dacht ik, Jaap is me vast voor. En inderdaad. Lachen! :) Het is overigens geen spelfout, die had de spelling checker er wel uitgehaald. Het is wel een probleem dat ik ook heb, hoe meer Engels ik spreek, hoe meer ik dit soort dingen doe als ik Nederlands probeer te spreken.

Iets anders. Dat Amerikanen in veel gevallen geweld als oplossing zien is iets waar ik het niet mee eens ben. Allereerst vind ik het niet terecht om alle Amerikanen over een kam te scheren. In Nederland dragen we ook niet allemaal klompen immers. Daarnaast is Nederland een bondgenoot van de VS, vecht Nederland gewoon mee en zou Nederland dus net zo geweldadig zijn. Als je vervolgens naar wat feiten kijkt (films zijn fictie) dan zie je dat direct na 9/11 in Nederland moskeeƫn in brand werden gestoken, relatief veel meer dan in de VS. Ook zijn Theo van Goch en Pim Fortuyn beide in Nederland vermoord, alleen omdat ze hun recht van meningsuiting benutten. In welk westers land gebeurd dat ook? Ik ben Nederlander en mijn conclusie is dat ik uit een land kom wat wat veel geweldadige trekjes heeft. Als ik dan in de VS rondloop en zie hoe vaak de gemiddelde Amerikaan geweld inzet, dan kan de gemiddelde Nederlander daar m.i. nog wat van leren.