maandag, augustus 10, 2009

Mystery Spot

Al jaren kom ik in Santa Cruz, maar ik was nog nooit naar een van de populairste toeristische attracties geweest. Iets ten noorden van de badplaats ligt de Mystery Spot. Op deze plek, met een doorsnede van 45 meter, werkt de zwaartekracht niet zoals normaal. Ik ging er met een aantal vriendinnen heen op zaterdag.
Voor vijf dollar per persoon wordt je rondgeleid door een gids die via allerlei demonstaties geeft om aan te tonen de wetten van de natuurkunde hier niet werken. Met een waterpas laat hij zien dat een plank net niet horizontaal is, maar vervolgens rolt een bal naar de kant die hoger is. Hij wijst ook op hoe de bomen anders groeien vanwege de krachtenvelden. Zo zijn er nog meer testjes...

Na afloop hadden we het er nog lang over... was het echt of werden we voor de gek gehouden. De plek ligt op een stijle helling, waarop een schots-en-scheef huisje staat. Je staat bijna nergens op vlakke grond en er wordt gebruik gemaakt van optische illusies. Hoe dan ook, was het een aparte ervaring en hadden we volop lol!


Op de Mystery Spot lijkt het alsof je verder naar een kant kunt hangen. Wellicht heeft het iets te maken met het feit dat de grond vrij stijl was?


Dit huisje staat in het centrum van de Mystery Spot - je ziet wel hoe scheef het staat...

Ondanks dat de vloer scheef is, verwacht je niet dat het mensen zoveel moeite kost om door het huisje te lopen.

Ik had er zelf ook moeite mee...

En Teresa ook.. maar het was natuurlijk ook erg grappig om mee te maken.
Een test om aan te tonen dat de zwaartekracht hier anders werkt: deze loden ball kan je makkelijk een kant op duwen, maar in de tegengestelde richting duwen was een stuk moeilijker.


Hier werden mensen met verschillende lengte op een rij gezet op een waterpas balk. De langste leek het kortst.


Over de foto's boven en onder: de persoon aan de rechter kant lijkt langer, onafhankelijk van wie dat is...

Geen opmerkingen: